Dansk forskningsnyt:

Mælkeproteiner medfører begrænset lindring efter capsaicineksponering

Kortvarig mundskylning med mælkeproteiner ved stuetemperatur medfører ikke nogen væsentlig lindring af symptomerne efter eksponering for capsaicin, konkluderer forskere.

Chili
Foto: Shutterstock

Hvis man får svien og brænden i mundslimhinden efter indtagelse af chili, kan det være en god idé at skylle efter med mælk. Det er dog indtil videre uvist, hvilke komponenter i mælken der er ansvarlige for den lindrende effekt. Tidligere studier tyder ikke på, at fedtindholdet er afgørende, da skummetmælk virker lige så godt som sødmælk. På den baggrund har forskere fra Aarhus Universitet (Institut for Odontologi og Oral Sundhed samt Institut for Molekylærbiologi og Genetik) undersøgt effekten af to mælkeproteiner på gener i mundslimhinden efter eksponering for capsaicin.

24 raske unge forsøgspersoner deltog i et enkeltblindt, placebokontrolleret overkrydsningsstudie med fire sessioner i tilfældig rækkefølge med 24 timers interval. Ved hver session dyppede personerne tungen i et bæger med 0,1 % capsaicin i otte minutter, hvorefter munden blev skyllet i 10 sekunder med enten valle, casein, laktose (ikkeprotein-kontrol) eller skummetmælk (positiv kontrol).

Der blev ikke fundet nogen statistisk signifikant forskel imellem de fire sessioner med hensyn til de subjektive symptomer svien/brænden eller de objektivt registrerede følsomheder for mekaniske eller termiske stimuli. Der var dog en beskeden og kortvarig, men signifikant positiv effekt af casein på svien og brænden ved parvis sammenligning med laktose.

Forskerne konkluderer, at kortvarig mundskylning med de to mælkeproteiner ved stuetemperatur ikke medførte nogen væsentlig lindring af symptomerne efter eksponering for capsaicin.

Kilde:

Gøkhan MA, Sørensen ES, Baad-Hansen L. Role of dairy proteins in the reduction of capsaicin-induced oral burning pain. Physiol Behav 2023;259:114036.