Ny viden:

Orale fordele og ulemper ved vegansk/vegetarisk kost

Ifølge en ny schweizisk systematisk oversigt er fordelene ved vegansk og vegetarisk kost ikke så åbenlyse, når det drejer sig om oral sundhed.

Grøn kost
Foto: Shutterstock

Det er sundt at spise grønt. Veganere og vegetarer har generelt lavere BMI og reducerede serumværdier for totalkolesterol, LDL-kolesterol, glukose og c-reaktivt protein sammenlignet med kødspisere. Desuden har tarmmikrobiomet en mere hensigtsmæssig sammensætning, og vegetarer og veganere har formindsket risiko for hjerte-kar-sygdomme, fedme, type 2-diabetes og visse cancerformer. Ifølge en ny schweizisk systematisk oversigt er fordelene dog ikke så åbenlyse, når det drejer sig om oral sundhed.

Oversigten er baseret på 22 tidligere publicerede kliniske studier, hvoraf 13 kunne indgå i en metaanalyse. Der blev ikke påvist forskelle i mundhygiejne og spytsekretion mellem plantespisere og kødspisere. Kødspisere havde i gennemsnit mere gingival blødning og forøget tandmobilitet, men der var ingen forskelle i pochedybde, gingival retraktion eller klinisk fæsteniveau. Veganere/vegetarer havde større risiko for dental erosion end kødspisere (P = 0,001), og de havde generelt mindre DMFS- og DMFT-værdier; men forskellene var kun signifikante i aldersgruppen over 60 år (P < 0,0001).

Forfatterne foreslår, at den forhøjede gingivale blødning hos kødspisere kan skyldes, at deres kost indeholder flere mættede fedtsyrer, mens den forøgede tendens til erosioner blandt personer på plantebaseret kost kan tilskrives højt indtag af friske citrusfrugter og æbler samt frugtjuice. De anfører endvidere, at vegetarer og veganere ofte tilhører de højere socioøkonomiske samfundslag og derfor har lettere adgang til regelmæssig tandpleje, og at de i mindre grad udsætter sig selv for rygning og overdreven alkoholindtagelse, hvilket alt andet lige fremmer den orale sundhed. Usunde fødevarer som søde drikke, snacks og slik kan dog godt indgå i en plantebaseret kost, og forfatterne konkluderer derfor, at det i høj grad afhænger af den enkelte persons valg, om en plantebaseret eller kødholdig kost er gavnlig eller skadelig for den orale sundhed.

Kilde:

Azzola LG, Fankhauser M, Srinivasan N. Influence of the vegan, vegetarian and omnivore diet on the oral health status in adults: a systematic review and meta-analysis. Evid Based Dent 2023;24:43-4.