Ny viden:

Kan musik- og aromaterapi modvirke angst og frygt i tandlægestolen?

Musik- og aromaterapi kan reducere angst/frygt i forbindelse med tandbehandling, og effekten er størst, hvis de to terapier kombineres. Det er konklusionen i en ny systematisk oversigt.

Aromaterapi
Foto: Shutterstock

Thailandske forskere har undersøgt, om musik- og aromaterapi kan reducere angstniveauet hos børnepatienter i forbindelse med tandbehandling (fissurforsegling). 

128 10-12-årige børn blev fordelt på fire grupper: Én gruppe fik aromaterapi (lavendelduft), én fik musikterapi (thailandsk pop) og én fik både musik- og aromaterapi, mens en kontrolgruppe ikke fik nogen supplerende behandling. Alle grupper fik registreret angst og frygt ved hjælp af spørgeskemaer før og efter behandlingen, og der blev desuden målt blodtryk, puls og iltmætning før og efter behandlingen. 

I alle tre testgrupper kunne der påvises signifikant reduktion i angst/frygt og blodtryk og signifikant stigning i iltmætning (P < 0,05), og i gruppen med både aroma- og musikterapi fandt man desuden signifikant reduktion i puls (P < 0,05). 

Forskerne konkluderer, at musik- og aromaterapi kan reducere angst/frygt i forbindelse med tandbehandling, og at effekten er størst, hvis de to terapier kombineres. 

Britiske forskere gør dog i en kommentar til studiet opmærksom på, at det ikke var muligt at blinde hverken børn eller behandlere, og at der var relativt få deltagere. På den baggrund finder de det ikke afklaret, om musik- og aromaterapi faktisk har den påståede effekt.

Janthasila N, Keeratisiroj O. Music therapy and aromatherapy on dental anxiety and fear: A randomized controlled trial. J Dent Sci 2023;18:203-10. Sin M, Dennis T. Can music therapy and aroma therapy really reduce dental anxiety and fear? Evid Based Dent 2023;24:59-60.