Overblik:

De fagpolitiske udvalg – sådan kan du bruge dem

Hvem er forhandlingspart i de offentlige overens komster? Og hvad stiller du op med en god idé til relevant efteruddannelse eller et spændende sundhedsfagligt projekt? På de næste sider kan du få et overblik over de fagpolitiske udvalg, der hører under hovedbestyrelsen – og ikke mindst, hvem der kæmper for dig, og hvordan du som medlem kan bruge dem

Tekst: Anne Burlund

Offentligt Ansatte Tandlægers Udvalg (OATU)

Hvad laver OATU?
OATU er offentligt ansatte tandlægers stemme i Tandlægeforeningen, og vi varetager deres interesser – hvad enten man er ansat på fx et institut, hospital eller i en kommune. Vi kæmper for løn og gode ansættelsesforhold og har selvstændig kompetence til at føre forhandlinger og indgå aftaler på det kommunale, statslige og regionale område.

Hvad har i fokus på i den kommende tid?
Den kommende tid er absolut den travleste tid for os i OATU. Vi har meget travlt med både overenskomstforhandlingerne, men også konferencen for offentligt ansatte tandlæger, som OATU står i spidsen for. Derudover kæmper vi for, at vores arbejdstid ikke sættes op i forbindelse med bededagsloven, og vi taler de kommunale tandlægers sag i forhold til bl.a. loven for vederlagsfri tandpleje for de 18-21-årige eller lignende sager, hvor de offentligt ansatte tandlæger har en særlig interesse. Vi er desuden repræsenteret i Tandlægeforeningens Tænketank for voksentandplejen, overtandlægenetværket, netværket for tandlægekonsulenter samt ad hoc i udvalg under Styrelsen for Patientsikkerhed for at nævne det seneste.

Hvad kan man som medlem bruge OATU til?
Som offentligt ansat medlem kan du altid henvende dig til OATU med forslag til forbedringer af overenskomsten eller andre arbejdsvilkår i det offentlige. Sammen med vores dygtige sekretariat varetager vi medlemmernes interesse i alt, hvad der måtte vedrøre hverdagen og livet som offentligt ansat tandlæge. Vi står altid til rådighed for input, gode forslag eller bare til en snak om, hvad der rører sig på de offentlige arbejdspladser. Hvis det skal bringes videre til andre relevante personer, så formidler vi gerne et budskab eller en kontakt.

- Stine Brems Mørcholdt, formand for Offentligt Ansatte Tandlægers Udvalg

 

Privatansatte Tandlægers Udvalg (PATU)

Hvad laver PATU?
I PATU kæmper vi for de privatansatte tandlæger. Udvalget har selvstændig beslutningskompetence til at føre forhandlinger og kan indgå aftaler og overenskomster i løn- og ansættelsesspørgsmål med private arbejdsgivere. Vi ønsker bedst mulige arbejdsvilkår såvel fysiske, psykiske som økonomiske, og derfor forsøger vi naturligvis at komme til fælles enighed og sikre et godt samarbejde med klinikejerne.

Hvad har i fokus på i den kommende tid?
Vi arbejder dels på at øge trivslen blandt privatansatte tandlæger, bl.a. via vores kommende PATU-konference. Og dels på at gøre Tandlægeforeningen attraktiv for privatansatte tandlæger og rekruttere engagerede medlemmer til udvalgsarbejdet. Og helt aktuelt også på at bedre vilkårene for mænd under barsel samt tandlægestuderende, der er i arbejde under studiet. 

Hvad kan man som medlem bruge PATU til?
Du kan bruge os så snart, du har spørgsmål eller vanskeligheder i samarbejdet med klinikejeren. PATU og  Tandlægeforeningens Afdeling for ansatte tandlæger vil altid hjælpe og kan fx tilbyde at sidde med som bisidder til en svær samtale. Da der ikke findes en overenskomst, er meget lidt fastsat ved lov og meget ved aftale.
     

- Rune Hyldgaard, formand for Privatansatte Tandlægers Udvalg

 

Klinikejerudvalget (KEU)

 

Hvad laver KEU?
KEU varetager interesser for medlemmer, der er klinikejere. Udvalget har selvstændig kompetence til at føre forhandling af aftaler og overenskomster på klinikmedarbejderområdet og med ansatte tandlæger i privat praksis.

Hvad har i fokus på i den kommende tid?
Vi har netop indgået en ny aftale med Forsikring og Pension om en ny forsikringserklæring, der træder i kraft 1. april 2024. De næste måneder vil vi derfor orientere og vejlede om aftalens indhold og brugen af de nye erklæringer. Derudover arbejder vi også på at lave en aftale med Forsikring og Pension om honorering ved afregning for patienter med en tandforsikring. På årets klinikejerkonference sætter vi fokus på de overordnede politiske målsætninger for fremtidens tandpleje og på at give klinikejerne konkrete redskaber til en mere effektiv og stressfri hverdag. Vi har brugt og bruger fortsat meget tid på at drøfte en ny model for voksentandpleje. Det er vigtigt, at vi i privat praksis kan se os selv i en ny model, og Tandlægeforeningen har derfor nedsat en tænketank, der skal komme med et forslag til en ny model – der bl.a. sikrer, at der kommer flere penge til syge patienter, og hvor forebyggelse og regelmæssighed fortsat er prioriteret til den store del af befolkningen. KEU er ligeledes i gang med forhandlinger med Kommunernes Landsforening (KL) om fornyelse af BUT-overenskomsten, hvor det bl.a. er afgørende, at den vederlagsfrie tandpleje for de 18-21-årige bliver en del af den nye aftale. 

Hvad kan man som medlem bruge KEU til?
Vi er altid til rådighed for vores medlemmer, og du er derfor altid velkommen til at tage kontakt, hvis du har behov for at drøfte et specifikt emne, eller hvis der er noget særligt du ønsker, at KEU skal tage sig af. Vi er sat i verden for at varetage klinikejernes interesser og for at være klinikejernes talerør i Tandlægeforeningen.

 

- Søren Bach-Petersen, formand for Klinikejerudvalget

 

Sundhedsudvalget (SUU)

 

Hvad laver SUU?
SUU rådgiver Tandlægeforeningens hovedbestyrelse i sundhedsspørgsmål og medvirker til at styrke sundhedsfremme og forebyggelse i tandlægers virke. Vi drømmer om at bygge broer i sundhedssektoren og dermed sikre, at vores fag får den plads i sundhedssektoren, det bør have, hvis danskerne skal have et sundt og godt liv. Derfor arbejder vi konkret på at fremme viden om mundens betydning for både sundhed og livskvalitet. Det gælder både oplysning til den brede befolkning, men også politikere, patientforeninger og interesseorganisationer. 

Hvad har i fokus på i den kommende tid?
I år er vores mærkesag omsorgstandplejen. For der er ingen tvivl om, at tandsundheden ikke bliver prioriteret for denne patientgruppe – desværre ofte med store konsekvenser for den enkelte borger. Vi er derfor i gang med at udvikle en strategi for, hvordan vi kan bidrage til, at den orale sundhed i omsorgstandplejen bliver højnet. 

Tandlæge Majbritt Jensen fra Sundhedsudvalget har taget et kæmpe skridt i den rigtige retning i samarbejde med flere afdelinger på Aalborg Hospital. Sammen med en tandplejer er der iværksat et projekt, hvor de indlagte på de involverede afdelinger får børstet tænder dagligt. Resultatet er, at patienterne responderer bedre på behandling og den medicin, de får. Dvs. øget livskvalitet for patienten (den enkelte) og en stor besparelse for vores samfund.

Hvad kan man som medlem bruge SUU til?
Vi er kun et opkald eller en mail væk. Har du som tandlæge en idé til at bygge bro eller fremme oral sundhed i Danmark, så kontakt os, og lad os sammen gøre idé til handling. 

 

- Charlotte Holm-Busk, formand for Sundhedsudvalget

 

Efteruddannelsesudvalget (EUU)

 

Hvad laver EUU?
EUU rådgiver Tandlægeforeningens hovedbestyrelse i efteruddannelsesspørgsmål. Udvalget er derudover sekretariatets sparringspartner i forhold til planlægning af Tandlægeforeningens udbud af efteruddannelse. Det er fx EUU, der indstiller forslag til emner og faglige koordinatorer for Symposium. Det gør vi allerede to år før et symposium skal afholdes, så vi arbejder på den lange bane.

Hvad har i fokus på i den kommende tid?
På vores næste møde i EUU har vi inviteret de to faglige koordinatorer for Symposium 2024 til at præsentere det foreløbige program, og det glæder jeg mig meget til at høre. Det er en fast del af vores årshjul i udvalget, at vi holder sådan et møde. Det gør vi dels for at forventningsafstemme og dels for at sikre, at vi er på rette kurs med indholdet i programmet. Og så håber vi at se mange medlemmer til Årskursus den 12.-13. april 2024, der byder på et imponerende ambitiøst program i helt nye omgivelser, nemlig Lokomotivværkstedet, bygget i 1907, beliggende ved Dybbølsbro i Sydhavnen. 

Hvad kan man som medlem bruge EUU til?
Du kan altid tage fat i os, hvis du har ønsker eller idéer til kurser, vi skal holde i Tandlægeforeningen. På Tdlnet.dk kan du finde en oversigt over udvalgets medlemmer og kontaktinfo. Vi er valgt ind med et medlem fra hver kreds, så du kan også række ud til os ude i kredsene. 

 

- Dan Besjakov, formand for Efteruddannelsesudvalget

 

Praksisforsikringsudvalget (PFU)

 

Hvad laver PFU?
Praksisforsikringsudvalgets opgave er at udvikle og administrere praksis- og patientforsikringsordningerne, og udvalget er rådgivende for Tandlægeforeningens hovedbestyrelse. Tandlægeforeningens Praksisforsikring består for nuværende af ordningerne: arbejdsskade, erhvervsansvar, retshjælp og sikringsordningen samt tandskadeerstatningen. Tandskadeerstatningen er en lovbaseret ret til erstatning for alle patienter, som behandles af autoriserede tandlæger i Danmark, uanset medlemskab af Tandlægeforeningen eller ej, og uanset om tandlægen arbejder under tilskudsregler eller ej. Alle aftaler under Praksisforsikringsudvalget godkendes efter indstilling af Tandlægeforeningens hovedbestyrelse.

Hvad har i fokus på i den kommende tid?
Vi vil fortsætte med at vedligeholde og udvikle de forsikringsordninger, som hører under Praksisforsikringen, så vi også i fremtiden har de bedste og mest attraktive ordninger for Tandlægeforeningens medlemmer. Derudover vil udvalget selvsagt gå konstruktivt ind i dialogen med ministeriet om at gentænke det fremtidige erstatningssystem. Det er helt afgørende, at den store erfaring og viden, som Tandskadeerstatningen har opbygget, kan blive bragt i spil til gavn for tandlægerne.

Hvad kan man som medlem bruge PFU TIL?
Vi er jo garanten for, at de forsikringsordninger, vi har, er af højeste kvalitet og skræddersyet til vores fag. Det vil vi også fremadrettet sikre, så man så medlem kan fokusere på sit faglige virke. 

 

- Henrik Nielsen, formand for Praksisforsikringsudvalget