Dansk forskningsnyt:

Permanente skader på nervus lingualis

Forskere fra de odontologiske institutter på Københavns Universitet og Aarhus Universitet samt Rigshospitalets Afdeling for Kæbekirurgi har gennemført et retrospektivt studie af en kohorte af patienter med permanente skader på n. lingualis.

Permanente skader på n. lingualis forekommer relativt sjældent i forbindelse med tandbehandling, men kan medføre betydelige gener for de patienter, det går ud over. Forskere fra de odontologiske institutter på Københavns Universitet og Aarhus Universitet samt Rigshospitalets Afdeling for Kæbekirurgi har gennemført et retrospektivt studie af en kohorte af patienter med permanente skader på n. lingualis.

I studiet indgår journalmateriale fra 228 patienter, som i perioden 2016-2020 fik tilkendt erstatning fra Patienterstatningen på grund af betydelige neurosensoriske gener, der havde varet i mere end 12 måneder. De to hyppigste årsager til skaderne var operativ fjernelse af mandiblens tredjemolar (59,6 %) og lokalanalgesi (36,4 %). Det store flertal af de patienter, der fik skader i forbindelse med operativ fjernelse af mandiblens tredjemolar, var over 24 år på operationstidspunktet, og over 40 % af de opererede tænder var distoangulært lejrede. Skader i forbindelse med bedøvelse opstod typisk ved blokade af n. alveolaris inferior, enten alene (27,2 %) eller sammen med lokal infiltration (60,5 %). De to hyppigst anvendte lokalanalgetika var 2 % lidocain med adrenalin (46,9 %) og 4 % articain med adrenalin (42,1 %). Partielt tab af somatosensorisk sensibilitet var den mest almindelige gene (52,6 %), fulgt af fuldstændigt tab af sensibilitet (22,4 %). Fuldstændigt tab forekom hyppigere i forbindelse med operationer (P = 0,013), mens brændende smerter især optrådte ved ikkekirurgiske skader.

Ni af patienterne fik foretaget mikrokirurgisk behandling af den læderede nerve, og seks af disse rapporterede om forbedret sensibilitet og færre smerter 1-1½ år senere. Forfatterne anfører, at flere patienter med neurosensoriske skader på n. lingualis efter kirurgi formentlig kunne få gavn af en sådan behandling, hvis de blev henvist på et tidligt tidspunkt.

Kilder:

Møller-Hansen DP, Baad-Hansen L, Jensen SS: Permanent lingual nerve injury after dental procedures: a retrospective study of 228 patients. Int. J. Oral Maxillofac. Surg 2024;53:860-6.