Dansk forskningsnyt:

Unge i Saudi-Arabien har for lidt viden om oral sundhed

Der er behov for at fokusere på OHL, hvis man skal forbedre sundhedsadfærden og dermed den orale sundhed i Saudi-Arabien, konkluderer forfatterne fra Odontologisk Institut.

TB2024 10 Web Danskforskningsnyt

Oral sundhedskompetence (Oral health literacy, OHL) er et begreb, der beskriver en persons evne til at forstå informationer om tandsundhed og ændre adfærd på baggrund af disse informationer.

Saudi-Arabien er et land, der trods gode socioøkonomiske vilkår stadig har højere forekomst af orale sygdomme end de fleste u- og ilande. Forskere fra Odontologisk Institut (Københavns Universitet) har sammen med saudiarabiske kolleger undersøgt, om dårlig OHL kan være en del af forklaringen på dette forhold.

I studiet deltog 1.889 kvindelige 10. klasses elever fra 18 skoler, hvoraf seks lå i byområder og 12 i landdistrikter. Forskerne valgte at begrænse studiet til piger, da kvinder generelt er de hovedansvarlige for sundhedsadfærden i de saudiske familier. Pigernes OHL blev testet ved hjælp af et spørgeskema, der omfattede syv forskellige domæner, og derudover afgav de information om deres adfærd i relation til mundhygiejne, tandlægebesøg og sukkerindtag.

Der blev fundet signifikant sammenhæng mellem OHL og såvel uregelmæssig tandbørstning (P < 0,001) som uregelmæssige tandlægebesøg (P = 0,005). Der blev fundet høj odds ratio for uregelmæssig tandbørstning inden for domænerne prioritering (OR = 4,19) og forståelse (OR = 3,85), mens det for uregelmæssige tandlægebesøg især var økonomiske barrierer (OR = 1,61) og tilgængelighed (OR = 1,49), der var udslagsgivende.

Forfatterne konkluderer, at der er behov for at fokusere på OHL, hvis man skal forbedre sundhedsadfærden og dermed den orale sundhed i landet. Man bør satse på at øge tilgængeligheden, at reducere de økonomiske barrierer og at højne befolkningens opmærksomhed på oral sundhed.

Kilder:

Alzeer M, Al Jameel AB, Rosing K, Øzhayat E. The association between oral health literacy and oral health-related behaviours among female adolescents in the Kingdom of Saudi Arabia: A cross-sectional study. Saudi Dent J 2024;36:1035-42.