Interview:

Hvem skal sætte kursen?

Den 23. november samles Tandlægeforeningens delegerede til hovedgeneralforsamling for at vælge, hvem der skal stå i spidsen for foreningen de næste år. Syv kandidater er klar til at tage en tørn i hovedbestyrelsen – og én har mod på at sætte sig i formandsstolen. Mød kandidaterne på de følgende sider og få indblik i, hvilke mærkesager de vil arbejde for, hvis de bliver valgt.

TB2024 10 Web Kandidater
Tekst: Anne Burlund

De genopstiller

  • Frank Dalsten (valgt i 2020)
  • Susanne Egtoft Nielsen (valgt i 2022)
  • Anni Rønmann (valgt 2022)

De udtræder

  • Susanne Kleist (afgående formand)
  • Mads Stræde Bundgaard
  • Karen Møller Kongsbak
  • Marie-Louise Berntsen

Tandlægebladet har spurgt regions-formændene, hvilke kandidater regionerne vil stille med til hovedbestyrelsen. Medlemmer kan stille op helt frem til afstemningen. Denne artikel havde deadline 1. oktober.

Du kan følge dækningen af hoved-generalforsamlingen på Tdlnet.dk den 23. november.

Kandidat til formandsposten


"Vi skal kæmpe for ikke at blive kørt ud på et sidespor"

 

Hvorfor stiller du op som formand for Tandlæge-foreningen – og hvad vil du særligt kæmpe for?

– Jeg stiller op, fordi jeg kan bidrage til at fastholde tandlægerne som en vigtig spiller i det primære sundhedsvæsen, uanset hvilken sektor man er tandlæge i. Jeg kan trække tandlægefaget i den retning, der tjener både tandlægerne, patienterne og samfundet bedst.

Hvilke personlige egenskaber og faglige erfaringer gør dig bedst egnet til at lede Tandlægeforeningen?

– Jeg har erfaring med at agere på både et strategisk og operationelt niveau og kan stå distancen, når jeg kommer under pres. Jeg holder fokus på substansen og er god til at adskille fakta og følelser. Jeg perspektiverer mine argumenter og skærer ind til benet om nødvendigt – og bruger gerne humoren som naturlig icebreaker.

Jeg kender det politiske spil fra min tid som KEU-formand og er komfortabel med at være ”på”, uanset om det er TV eller skrevne medier.

Jeg har været tandlæge i 32 år, været tilknyttet kæbekirurgisk afdeling, besigtiger i klagesagssystemet, siddet i Tandskadeankenævnet, været formand for KEU og sidder p.t. i hovedbestyrelsen, så jeg føler mig godt klædt på til opgaven.

Hvad mener du er den største udfordring, som Tandlægeforeningen og faget står over for lige nu, og hvordan skal den løses?

– Politikernes hede ønske om merkantilisering af vores område og et overdrevent fokus på priskonkurrence uden tanke på, at det i alle sektorer er sundhedsydelser, vi leverer. Vi skal kæmpe for ikke at blive kørt ud på et sidespor og komme i kategori med kosmetologer og frisører. Vi er ikke i skønhedsbranchen.

Derfor skal vi holde fast i det faglige niveau, der præger vores fag, og signalere, at vi som højtuddannede specialister er en vigtig spiller i det nære sundhedsvæsen. Her hjælper det ikke at være beskeden.

Hvis du ikke var tandlæge, hvad ville du så lave?

– Jeg søgte ind på pilotuddannelsen i forsvaret, men en voldsom omgang kyssesyge, få dage før jeg skulle til optagelsesprøve, satte en kæp i hjulet på den drøm. Jeg tror, at jeg ville have haft en fair chance for optagelse. De kognitive evner, det kræver at være pilot, er ikke ulig dem, der også er vigtige som tandlæge.

Da jeg søgte ind som tandlæge, søgte jeg også ind på medicin, men heldigvis blev jeg optaget på tandlægestudiet. Det har jeg aldrig fortrudt.

Torben Schønwaldt

Klinikejer, Harald Tandlægerne Sønderåparken, Vejle

Medlem af hovedbestyrelsen siden 2022

 

 

 


Kandidater til hovedbestyrelsen


"Tandlægeforeningen er i mine øjne alt for topstyret"

Hvad motiverer dig til at stille op – og hvad vil du særligt kæmpe for?

– Selv om jeg har været medlem af hovedbestyrelsen i længere tid, føler jeg, at vi kan gøre det bedre. Tandlægeforeningen er i mine øjne alt for topstyret. Vi bør inddrage hele hovedbestyrelsen og repræsentantskabet mere og nedsætte flere ad hoc-grupper, når særlige emner kan fremmes med personer med særlig viden på de pågældende områder. Herudover skal vi fortsat kæmpe for, at Tandlægeforeningen forbliver den naturlige enhedsforening for alle segmenter, da vi står stærkere, når vi står sammen.

Hvad ser du som de største udfordringer for faget, og hvordan skal de løses?

– En af de største udfordringer er den kommende nye model for voksentandplejen. Her har Tandlægeforeningen allerede gjort et stort stykke arbejde sammen med patientforeninger, der bl.a. resulterede i en række anbefalinger fra Tandtænketanken, som jeg havde glæden af at sidde med i. Det arbejde følges op af en viderearbejdende gruppe, som hele tiden skal orientere politikerne om problemer og udfordringer – og komme med forslag til løsninger. Herudover skal vi fortsat kæmpe for, at tandlægerne opfattes som en vigtig og ligestillet gruppe i sundhedssektoren, da sygdomme i munden påvirker hele kroppen.

Hvis du ikke var tandlæge, hvad ville du så lave?

– Hvis jeg ikke var blevet tandlæge, ville jeg nok have været læge. Jeg søgte i sin tid ind på begge uddannelser og blev optaget begge steder. Efter moden overvejelse blev det dog tandlægestudiet, som jeg fandt mest attraktivt.

Frank Dalsten

Klinikejer i Dalsten Tandlægecenter, Søborg

Medlem af hovedbestyrelsen i sammenlagt otte år, senest valgt ind i 2022. Næstformand og
medlem af forretnings-udvalget i fire år.

 

 

 

"Vi har for lidt politisk fokus"

 

Hvad motiverer dig til at stille op – og hvad vil du særligt kæmpe for?

– Jeg stiller op til min anden valgperiode, og jeg ved derfor, hvor vigtigt det er for Tandlægeforeningen som helhedsforening, at hovedbestyrelsen indeholder så mange jobfunktioner som overhovedet muligt. Når vi sammen finder frem til fælles løsninger på de forskellige udfordringer, står vi i min optik stærkere. Det motiverer mig derfor særligt at kæmpe for, at alle tandlæger har en forening, som de føler, at de har brug for, og som de ser sig som en del af.

Hvad ser du som de største udfordringer for faget, og hvordan skal de løses?

– Jeg mener, at den største udfordring er, at vi har for lidt politisk fokus. Vi må fortsætte med at kæmpe for at få tænderne på den politiske dagsorden. Munden er en del af kroppen, men får stadig ikke den plads, den – og vi som samlet faggruppe – fortjener. Der er fortsat et kæmpe arbejde for at sikre, at vi når dertil.

Hvis du ikke var tandlæge, hvad ville du så lave?

– Så er jeg sikker på, at jeg ville have taget en uddannelse, der kunne have åbnet døren for et job som leder i en idébetonet organisation. Jeg er spejder i hjertet, og et liv med spejder som arbejde ville have været fantastisk. Men nu er jeg jo tandlæge og har aldrig fortrudt mit valg.

Susanne Egtoft Nielsen

Klinikleder, Gl. Hasseris Skole, Aalborg

Valgt ind i hovedbestyrelsen i 2022, tidl. formand for Offentligt Ansatte Tandlægers Udvalg.

 

 

 

 

"Tandlæger bør være speciallæger i odontologi og oral sundhed"

 

Hvad motiverer dig til at stille op til HB – og hvad vil du særligt kæmpe for?

– Munden er et overset organ i sundhedsvæsenet. I min optik bør tandlæger være speciallæger i odontologi og oral sundhed, og alt øvrigt sundhedspersonale bør uddannes i mundpleje og den oral-systemiske forbindelse. Jeg vil kæmpe for, at tandlæger og vores fagområde bliver en anerkendt og mere integreret del af sundhedsvæsenet, og at vi får en ny overenskomst med mere fokus på profylakse og mindre administration. Jeg tror virkelig, Danmark har et fantastisk grundlag for at være foregangsland for at skabe en innovativ og effektiv tandpleje, og jeg har efterhånden et stort netværk og indsigt i de forskellige sektorer af tandplejen, som jeg vil kunne bidrage med i hovedbestyrelsen.

Hvad ser du som de største udfordringer for faget, og hvordan skal de løses?

– Alle fag har udfordringer, men som jeg ser det, er tandlægers største udfordring, at vi ikke taler som en samlet stand. Jeg mener, at vi frit skal kunne organisere os fagpolitisk, som vi ønsker, men tandlægestanden bør kunne tale med én samlet stemme over for politikere, organisationer og øvrige samarbejdspartnere. Vi har store udfordringer med bl.a. mistrivsel blandt tandlæger, og Tandlægeforeningen bør som udgangspunkt bruge størstedelen af sin tid på at gøre livet bedre for tandlæger.

Hvis du ikke var tandlæge, hvad ville du så lave?

– Jeg har altid godt kunnet lide fysik og universet, så i lang tid troede jeg, at jeg gerne ville være astronom. I gymnasiet blev jeg dog sikker på, at jeg skulle være et eller andet i ”en hvid kittel”. Men hvis jeg ikke var tandlæge nu, tror jeg, at jeg ville være videnskabsjournalist eller en eller anden form for TV-vært!

Anne Mette Stougaard

Tandlæge og selvstændig vidensformidler, Dental Insights, København

Ny kandidat til hovedbestyrelsen.

 

 

 

 

"Noget af det fineste i vores forening er medlemsdemokratiet"

 

Hvad motiverer dig til at stille op til hoved-bestyrelsen, og hvad vil du særligt kæmpe for?

– I en tid med store udfordringer udadtil er det ekstra vigtigt med ro og sammenhold indadtil. Jeg mener, at Tandlægeforeningen fortsat skal være en forening for alle tandlæger. Jeg har selv været både offentligt og privatansat, og nu er jeg klinikejer. Jeg har været næstformand i klinikejerudvalget og senest formand i Midtjysk Tandlægeforening.

Noget af det fineste i vores forening er medlemsdemokratiet, og jeg ønsker at være en del af en hovedbestyrelse, der vægter samarbejde med regionsbestyrelserne højt. Dét mener jeg er nødvendigt, hvis vi skal kunne stå sammen i en tid med store ydre udfordringer.

Hvad ser du som de største udfordringer for faget, og hvordan skal de løses?

– Der venter en spændende tid med potentielt store omvæltninger for såvel privat som offentlig tandpleje, når politikerne skal til at se på en ny model for voksentandplejen. Vi har allerede set, hvordan en vederlagsfri tandpleje for de 18-21-årige kan skabe splid imellem tandlæger. Det kræver sammenhold, hvis det ikke skal være et forvarsel om tiden, der kommer.

Nye modeller har det med at medføre mere regulering og større administrative byrder. Dét vil jeg kæmpe imod. Den største udfordring er at sikre gode vilkår for alle tandlæger.

Hvis du ikke var tandlæge, hvad ville du så lave?

– Jeg bruger generelt ikke megen tid på at fortryde ting. Men måske jeg ville have læst retorik eller psykologi?

David Mørck

Klinikejer, Tandlægerne Frederiksbjerg, Aarhus

Ny kandidat til hoved-bestyrelsen, tidl. regionsformand i Midtjysk Tandlægeforening og næstformand i Klinikejerudvalget.

 

 

 

"Den yngre generation skal føle sig repræsenteret"

 

Hvad motiverer dig til at stille op til hovedbestyrelsen, og hvad vil du særligt kæmpe for?

– Jeg brænder for tandlægefaget og har været fagpolitisk aktiv, siden jeg studerede. Jeg ønsker en forening, hvor både unge og erfarne tandlæger føler sig hørt fra alle sektorer. En hovedbestyrelse med spredning i alder og erfaring er nøglen til at lede Tandlægeforeningen i den rigtige retning. Det er vigtigt, at den yngre generation føler sig repræsenteret, da vi skal føre foreningen videre. 

Hvad ser du som de største udfordringer for faget, og hvordan skal de løses?

– Bureaukrati er stadig en stor udfordring, og vi skal fortsat arbejde for at skabe mere fleksible rammer. Der er allerede gjort et kæmpe stykke arbejde ifm. Tandtænketanken. Desuden vil jeg gerne arbejde videre på at sikre nyuddannede den bedst mulige start og arbejde videre på mentorordningen, så de får den støtte, de har brug for i deres første år. 

Hvis du ikke var tandlæge, hvad ville du så lave?

– Hvis jeg kunne drømme, ville jeg helt klart være musicalskuespiller. Musik og sang ligger mit hjerte meget nær. I den helt anden ende ville jeg have læst erhvervsjura med henblik på at arbejde i farmaindustrien.

Louise Kaltoft Petersen

Tandlæge, Dentalklinikken Amager, København

Ny kandidat til hovedbestyrelsen.

 

 

 

 

 

"Vi skal indbyrdes huske at holde sammen"

 

Hvad motiverer dig til at stille op – og hvad vil du særligt kæmpe for?

– Jeg genopstiller til hovedbestyrelsen, da jeg oprigtigt brænder for at gøre en forskel for vores fag og får stor energi ved dette arbejde. Mine mærkesager er, at vi tandlæger anser os selv som en samlet helhed uagtet sektor og ser hinandens styrker. Dertil skal vi insistere på, at vi indgår som en naturlig del af sundhedsvæsnet og inddrages relevant. Samtidig med dette skal der sikres sunde arbejdsvilkår for tandlægerne, en økonomi, der kan hænge sammen i alle sektorer og minimere ikkerelevant bureaukrati.

Hvad ser du som de største udfordringer for faget,
og hvordan skal de løses?

– Jeg ser mange udfordringer for vores fantastiske fag, men den største er risikoen for, at det på sigt ikke er sjovt og givende at være tandlæge. Således skal vi insistere på, at vi skal tages alvorligt i samfundspolitikken, men måske vigtigst af alt, at vi indbyrdes husker at holde sammen, søger fællesskabet og opfører os ordentligt for derved at få maksimal styrke.

Hvis du ikke var tandlæge, hvad ville du så lave?

– Jeg har altid interesseret mig for medicin, mennesker og sygdomsforståelse, og var jeg ikke blevet tandlæge, var jeg blevet børnelæge. Jeg har dog aldrig fortrudt mit fag, som jeg elsker højt, da jeg her kan kombinere alle disse ting og med tiden også har kunnet kombinere det hele med en politisk interesse.

Anni Rønmann

Klinikejer, Tandlægerne i Viby, Viby Sjælland

Valgt ind i hovedbestyrelsen i 2022.