Ny viden:

Cariesprofylakse til patienter med parodontitis

Parodontitis hang sammen med et forøget antal behandlede og ubehandlede rodcarieslæsioner, det konkluderer forskere fra fem europæiske lande.

Caries og parodontitis  har som bekendt flere fælles risikofaktorer som fx dårlig mundhygiejne; men derudover er de to sygdomme vidt forskellige med hensyn til ætiologi og patogenese. En ny systematisk oversigt, som forskere fra fem europæiske lande i fællesskab har udarbejdet, tyder imidlertid på, at der trods alt er en sammenhæng mellem sygdommene.

Oversigten er baseret på 18 publikationer af 21 kohortestudier fra fire kontinenter, og der indgår i alt 135.018 personer i analyserne.

Specifikt rodcaries var associeret med parodontitis

Resultaterne viste, at personer med parodontitis havde signifikant flere flader og tænder med behandlet og ubehandlet caries end personer uden parodontitis (P < 0,001). Metaanalyserne viste en signifikant sammenhæng mellem parodontitis og forekomst af mindst én tand med ubehandlet caries (OR = 1,63; P < 0,001) og ligeledes mellem parodontitis og carieserfaring (DFT) (OR = 1,27; P = 0,038). Nærmere analyse viste, at det specifikt var rodcaries, der var associeret med parodontitis, mens caries på den anatomiske krone ikke var associeret.

Forfatterne konkluderer, at parodontitis hang sammen med et forøget antal behandlede og ubehandlede rodcarieslæsioner. De anbefaler på den baggrund, at man som tandlæge overvejer at iværksætte cariesforebyggende tiltag som fx fluoridbehandling til patienter med parodontitis.

Kilder:

Romandini P, Marruganti C, Romandini WG, Sanz M et al. Are periodontitis and dental caries associated? A systematic review with meta-analyses. J Clin Periodontol 2024;51:145-57.