Ny viden:

Tygning af kokablade er en risikofaktor for oral cancer

Tygning af kokablade må betragtes som en risikofaktor for udvikling af oral cancer i denne argentinske subpopulation, konkluderer forfatterne af ny argentinsk undersøgelse.

TB2024 10 Web Nyviden

Tygning af kokaplantens blade er en århundredgammel praksis, som stadig er meget udbredt blandt fire millioner efterkommere af de oprindelige indbyggere i Bolivia, Peru og det nordlige Argentina. Bladene blandes typisk med bagepulver og aske og anbringes mellem molarer og kindslimhinde i tre til seks timer. Når plantesaften sluges, opnås lige så høje kokainkoncentrationer i plasma som ved andre former for kokainmisbrug, men angiveligt uden tilsvarende risiko for afhængighed. Helt ufarlig er tygningen dog ikke, viser et case-kontrol-studie, som argentinske forskere har publiceret.

Studiet blev udført på en oralmedicinsk hospitalsafdeling i det nordligste Argentina. Der indgik 62 patienter med primære planocellulære carcinomer i mundhulen og 180 raske kontrolpersoner, der var alders- og kønsmatchede med patienterne. Resultaterne viste, at kokatygning var mere udbredt end tobaksrygning i den undersøgte population, idet 62,9 % af patienterne og 32,2 % af kontrolpersonerne tyggede koka, mens 27,4 % af patienterne og 9,4 % af kontrolpersonerne var rygere.

En multivariat analyse viste, at rygning (OR = 2,77; P = 0,0139), kokatygning (OR = 2,98; P = 0,0007) og dårlig tandstatus (OR = 3,1; P = 0,0006) uafhængigt af hinanden havde sammenhæng med udvikling af orale carcinomer.

Forfatterne konkluderer, at tygning af kokablade må betragtes som en risikofaktor for udvikling af oral cancer i denne argentinske subpopulation. Yderligere undersøgelser må afklare de præcise mekanismer bag den påviste effekt.

Kilder:

Molina-Avila I, Pimentel-Sola JM, Buschiazzo E et al. Association between coca (Erythroxylum coca) chewing habit and oral squamous cell carcinoma: a case-control study from Argentina. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2024;138:279-88.