Læserbrev:

Udenlandske tandlæger, som søger autorisation i Danmark

Læs Susanne Kleists svar til specialtandlæge Sören Thybos læserbrev.

Tekst: Sören Thybo, Susanne Kleist

 


Sören Thybo, specialtandlæge i infektionssygdomme

På initiativ fra diverse regeringer og aktuelt ved en ny bekendtgørelse, som trådte i kraft pr. 1. september 2024 om udenlandske sundhedspersoners mulighed for at få dansk autorisation, er der foruden sygeplejersker og læger kommet en del udenlandske tandlæger til Danmark fra lande udenfor EU.

Når jeg skriver ”en del”, er det, fordi jeg ikke nogen steder har kunnet få oplyst det konkrete antal, men formentlig drejer det sig om et begrænset antal under 50.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der tager stilling til, om de udenlandske tandlæger har en uddannelse, som kan sidestilles med den danske (og kravene til uddannelse i EU). Hvis en ansøger får anerkendt sin uddannelsesmæssige baggrund, kan vedkommende søge Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) om opholdstilladelse, som så bevilges for fem år. I det tidsrum skal den pågældende udenlandske tandlæge bestå en danskprøve (såkaldt Dansk 3) på ret højt niveau, desuden bestå skriftlige og mundtlige faglige odontologiske prøver omfattende både voksen- og børnepatienter og prøve i dansk sundhedslovgivning. Alene tilegnelsen af det danske sprog på sprogskole varer ofte 2-3 år!

Når disse prøver er bestået, skal disse udenlandske tandlæger selv ud og finde en såkaldt ”evalueringsansættelse”. Evalueringsansættelsen på en dansk tandlægeklinik skal fordeles på børne- og ungdomstandpleje og voksentandpleje med minimum tre måneder på hver del. Den samlede ansættelse skal være på 12 måneder svarende til 1.440 arbejdstimer.

Formålet med evalueringsansættelsen er, at arbejdsgiver skal vurdere de kliniske kompetencer og evner til at kommunikere med patienterne samt det øvrige sundhedspersonale i praksis. Der skal udfyldes evalueringsskema, som indsendes til Styrelsen for Patientsikkerhed.

I modsætning til sygeplejersker og læger fra lande uden for EU, som skal igennem lignende evalueringsansættelser i offentlig regi (evt. hos praktiserende læger), går jeg ud fra, at de udenlandske tandlæger må håbe på en ansættelse på en privat tandklinik.

Vi er en gruppe pensionerede læger, som frivilligt underviser i ”medicinsk dansk” – altså fagudtryk og sproglige vendinger, som er nyttige for sundhedsfaglige personer. Det foregår på Gentofte Hospital en gang ugentlig i samarbejde med sprogskolen ”Speak” i Hellerup.

Jeg skriver dette indlæg, fordi jeg bliver mødt af stor usikkerhed  blandt de udenlandske tandlæger, jeg underviser; jeg ville være meget glad for at høre fra danske tandlæger, hvordan de forestiller sig, at disse evalueringsansættelser bedst kan finde sted, om det er attraktivt for en tandlægeklinik at ”evaluere” en udenlandsk kvalificeret tandlæge og i givet fald få råd om, hvem disse udenlandske kolleger kan kontakte, samt om der foreligger nogen regler for lønvilkår under en sådan evalueringsansættelse.

Meget gerne svar til speciallæge Sören Thybo, sthybo@dadlnet.dk

kommentar

 

Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen

Kære Sören

Det er dejligt at læse, at du og andre bruger tid på undervisning i medicinsk dansk.

Hvis den udenlandske tandlæge ansættes på en offentlig klinik, følges den gældende overenskomst; hvis det er i privat regi, er det derimod en individuel ansættelse, da der ikke er overenskomst på området. Tandlægeforeningen kan vejlede pågældende om løn og ansættelsesvilkår, uanset hvor ansættelsen finder sted, ligesom vi kan hjælpe pågældende med gennemgang af ansøgning og CV.

Tandlægeforeningen har ligeledes Danmarks største jobportal, www.dentaljob.dk, for alle ansatte inden for dentalverdenen, og her kan der både søges efter ledige jobs, men også oprettes en profil, så arbejdsgivere kan finde en. Ellers er de sociale medier og uopfordrede ansøgninger også meget brugt.

Som du selv skriver, så skal arbejdsgiveren vurdere de kliniske kompetencer og evner til at kommunikere med patienterne samt det øvrige sundhedspersonale i praksis. Der skal udfyldes evalueringsskema, som indsendes til Styrelsen for Patientsikkerhed, derfor er der naturligvis mere arbejde i at ansætte én i en evalueringsansættelse end en tandlæge med autorisation og tilladelse til selvstændigt virke. Men da der også er mangel på tandlæger generelt, er det en mulighed for klinikken for at få arbejdskraft, og Tandlægeforeningen har set flere tilfælde, hvor en evalueringsansættelse ender ud i en fastansættelse efterfølgende, når pågældende får sin varige autorisation.

Med venlig hilsen
Susanne Kleist
Formand for Tandlægeforeningen 

Kom til orde

På Tandlægebladets indlæg- og debatsider har læserne ordet. Vi modtager følgende typer af indlæg:

Læserbreve max. 500 ord Kommentarer max. 500 ord Essay max. 1.000 ord Kronikker max. 2.000 ord

Faglige referater af kurser eller møder max. 500 ord

Indlæg sendes til fagligvidenskabelig redaktør
Nils-Erik Fiehn på nef@tdl.dk.

De holdninger, der kommer til udtryk i de enkelte indlæg, er forfatternes egne, og er ikke et udtryk for generelle holdninger i tandlægestanden eller i Tandlægeforeningen. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere de indsendte bidrag.

Find mere information om krav til indlæg på Tandlægebladet.dk under “Om Tandlægebladet”.