Mange kvindelige kæbekirurger lider af bedragersyndrom
Forfatterne konkluderer, at de mandlige studerende i gennemsnit ligger i kategorien med moderate IP-erfaringer, mens de kvindelige i gennemsnit ligger i kategorien med hyppige IP-erfaringer.
Bedragersyndromet (Imposter Phenomenon, IP) er en tilstand, der især rammer højtuddannede og succesrige kvindelige akademikere, som trods deres ubestridelige kvalifikationer tvivler på deres egne evner og konstant frygter at blive afsløret som inkompetente bedragere. Typiske ledsagefænomener er lavt selvværd, udbrændthed, depression og angst.
Amerikanske forskere har i et tværsnitsstudie undersøgt, i hvilken grad yngre tandlæger under uddannelse til kæbekirurg lider af bedragersyndromet. 949 studerende ved USA’s 99 videreuddannelsesprogrammer fik tilsendt et spørgeskema med bl.a. 20 spørgsmål, hvor de med tal fra 1 til 5 skulle angive, hvor ofte de led af forskellige symptomer på IP.
I alt 175 personer (18,4 %) besvarede skemaet. På en skala fra 20-100 var der 11 studerende (6,29 %; alle mandlige), der havde få IP-erfaringer (score 20-40). 84 (45 %) havde moderate IP-erfaringer (score 41-60), 71 (40,6 %) havde hyppige IP-erfaringer (score 61-80), og ni (5,1 %; flest kvinder) havde intense IP-erfaringer (score > 80). I gennemsnit havde de kvindelige studerende signifikant højere IP-score end deres mandlige kolleger (hhv. 66,9 og 56,5; P < 0,001). Forskellen mellem mænd og kvinder var dog ikke signifikant for de studerende, der blev undervist sammen med ikkefærdiguddannede lægestuderende.
Forfatterne konkluderer, at de mandlige studerende i gennemsnit ligger i kategorien med moderate IP-erfaringer, mens de kvindelige i gennemsnit ligger i kategorien med hyppige IP-erfaringer. De finder tallene bekymrende og opfordrer de unge studerendes lærere og mentorer til at være opmærksomme på problemet, så eventuelle tegn på bedragersyndrom opdages tidligt i uddannelsesforløbet.
kommentar:
Uddannelsesansvarlig Overtandlæge
Libana Raffoul Bjørnstrup
Afdeling for Kæbekirurgi, Rigshospitalet
– Bedragersyndromet (imposter phenomenon, IP) er en vigtig problemstilling inden for sundhedsuddannelser, hvor mange fagfolk oplever usikkerhed om deres egne evner. Undersøgelsen i aktuelle artikel sætter fokus på maksillofaciale kursister, som er en gruppe, der hidtil har været underbelyst i forhold til IP.
Styrkerne i artiklen er metodologien, hvor der anvendes Clance Imposter Phenomenon Survey (CIPS), som er en etableret metode til at vurdere IP. Undersøgelsens design med en tværsnitsundersøgelse giver et klart billede af udbredelsen af syndromet på tværs af flere dimensioner, herunder køn og uddannelsestype. Forskellen mellem kvindelige og mandlige kirurger er velbegrundet og bakkes op af tidligere forskning. Det bidrager til forståelsen af, hvorfor kvinder kan opleve større følelsesmæssigt pres i et historisk mandsdomineret felt.
Svagheder synes at være den lave svarprocent med kun 18,4 %. Det betyder, at resultaterne muligvis ikke giver et fuldstændigt billede af hele gruppen, og derfor kan man formode, at de, som valgte at deltage i undersøgelsen, er særlig tilbøjelige til at føle IP, hvilket kan skabe en skævhed i resultaterne.
Undersøgelsen omfatter kun amerikanske kæbekirurger, og resultaterne kan derfor være svære at sammenligne med danske eller andre landes. Specifikke kulturelle og uddannelsesmæssige faktorer, der påvirker IP, kan netop variere internationalt.
Kilder:
Deek AJ, Deek RA, Clegg DJ et al. To what extent do oral and maxillofacial surgery residents suffer from imposter syndrome? Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2024;138:21-7.