Detaljen:

Fedtet knoglenedbrydning

En gruppe kinesiske forskere undersøgt, om der er en sammenhæng mellem transfedtsyrer og parodontitis. Og meget tyder på, at det er tilfældet.

Newsletter TB03 24 Detaljen
Foto: Shutterstock
Tekst: Anne Burlund

De findes industrielt fremstillet i den spruttende frituregryde og naturligt i fedtet fra okse- og fårekød. De omdiskuterede glinsende transfedtsyrer. Transfedtsyrer er en særlig type umættede fedtsyrer, der er sundhedsskadelige i for store mængder. Ifølge flere videnskabelige undersøgelser har transfedtsyrer proinflammatoriske egenskaber og øger oxidativt stress, ligesom de fremmer udvikling af hjerte-kar-sygdomme og mistænkes for at øge risikoen for type 2-diabetes. 

Nu har en gruppe kinesiske forskere undersøgt, om der også er en sammenhæng mellem transfedtsyrer og parodontitis. Og meget tyder på, at det er tilfældet. Forskergruppen har undersøgt 1.500 patienter, som gennemgik en grundig undersøgelse for parodontitis og fik analyseret deres blodlipider. 

Lidt over halvdelen af patienterne havde parodontitis (55,3 %), og undersøgelsen viste, at risikoen for parodontitis var 1,2 gange højere hos patienter med høje niveauer af transfedtsyrer – en sammenhæng, der var stærkere, når overvægt og fedme også var til stede. For en af fedtsyrerne (plasma trans-9-Octadecensyre) kunne der også ses en sammenhæng med sværhedsgraden af parodontitis. Disse resultater giver ny indsigt i forebyggelse af parodontitis ud fra et kostperspektiv. 

Danmark indførte som det første land i verden i 2003 regler for maksimalt indhold af industrielt fremstillede transfedtsyrer i fødevarer.

Kilder:
Wu K, Qiu Y, Wu Y et al. Association between plasma trans fatty acids and chronic periodontitis: Results from a nationally representative cross-sectional survey. J Periodontol 2023;94:976-85, Tandläkertidningen og Fødevarestyrelsen.