Ny viden:

Nogle kaffetyper misfarver tænderne mere end andre

Forfatterne konkluderer, at der er forskel på, hvor meget forskellige kaffeprodukter misfarver tænderne, og at højt indhold af klorogensyre medfører mere misfarvning.

TB2024 06 Web Fkaffetyper Misfarver Tænderne

Kaffe er en populær drik, og nyere forskning tyder ovenikøbet på, at moderat indtagelse af kaffe kan reducere risikoen for sygdomme som type 2-diabetes og Parkinsons sygdom. Det er imidlertid en klar bivirkning, at kaffe misfarver tænderne. Et af de stoffer, der mistænkes i den forbindelse, er klorogensyre. Koreanske forskere har derfor målt indholdet af klorogensyre i fem forskellige kaffemærker (Starbucks, Dunkin’ Donuts, Kanu, ediya, Coffee Bean) og undersøgt sammenhængen mellem mængden af klorogensyre og graden af misfarvning.

I alt 180 ensartede stykker af bovine tænder blev nedsænket i de fem slags kaffe i varierende tidsrum (tre, ni, 24, 48 og 72 timer), og graden af misfarvning blev målt ved hjælp af spektrofotometri. 


Både tiden og kaffetypen havde signifikant betydning for graden af misfarvning (P < 0,001). Dunkin’ Donuts gav mest misfarvning, mens Starbucks gav mindst. Dunkin’ Donuts havde også det højeste indhold af klorogensyre. Ikke overraskende var der da også positiv korrelation mellem mængden af klorogensyre og graden af misfarvning (P = 0,030).

Forfatterne konkluderer, at der er forskel på, hvor meget forskellige kaffeprodukter misfarver tænderne, og at højt indhold af klorogensyre medfører mere misfarvning. De understreger dog også, at klorogensyre udover at bidrage til kaffens bitre smag, også er ansvarlig for en række af kaffens positive virkninger, fx antioxidantvirkning, antiinflammatorisk virkning og regulering af blodsukker og blodtryk.

Kilder:

Kim S, Chung SH, Kim RJY et al. Investigating the role of chlorogenic acids and coffee type in coffee-induced teeth discoloration, Acta Odont Scand 2024; 82:1-8.