Dansk forskningsnyt:

Måling af tandslid er vanskelig

Nyt studie viser, at digitale modeller har vanskeligt ved at skelne mellem naturlige tandflader og fyldningsmaterialer ved undersøgelser for tandslid.

Tandslid udgør et voksende tandsundhedsproblem på globalt plan. Skandinaviske undersøgelser tyder på, at mere end hver fjerde ung mellem 15 og 18 år har tegn på tandslid-

Det er derfor vigtigt, at tandlæger er i stand til at diagnosticere problemet på et tidligt tidspunkt, så behandling og livsstilsændringer hurtigt kan iværksættes. På den baggrund har forskere fra Odontologisk Institut (Københavns Universitet) sammen med græske kolleger i et tværsnitsstudie undersøgt, om anvendelse af en intraoral scanner kan forbedre mulighederne for bedømmelse af tandslid blandt unge voksne.

78 frivillige personer i aldersgruppen 20-30 år blev undersøgt klinisk ved hjælp af BEWE-indekset (Basic Erosive Wear Examination). Efterfølgende blev digitale modeller fremstillet via intraorale scanninger af tandsættene vurderet ved hjælp af BEWE af undersøgere, der ikke kendte til resultaterne af den kliniske undersøgelse.

Det er ikke altid muligt at skelne mellem naturlige tandflader og fyldningsmaterialer

Alle deltagere udviste tegn på tandslid, som var mest udtalt på fortænderne. Det viste sig muligt på de digitale modeller at identificere meget tidlige tegn på tandslid, også i områder, der var vanskeligt tilgængelige ved direkte klinisk inspektion. Overensstemmelsen mellem klinisk inspektion og undersøgelse af digitale modeller var kun omkring 50 % (k = 0,543; P < 0,01).

Ifølge forfatterne er fordelene ved de digitale modeller, at der ikke er nogen tidsbegrænsning, tandfladerne er fri for saliva, og at det er muligt at vinkle modellerne for at opnå bedst mulig oversigt. Ulempen er, at det ikke altid er muligt at skelne mellem naturlige tandflader og fyldningsmaterialer.

Forfatterne konkluderer, at det kan være relevant at udvikle andre undersøgelsesmetoder end anvendelse af BEWE på digitale modeller.

Kilder:

Al Seelawi Z, Hermann NV, Peutzfeldt A, Baram S, Bakke M, Sonnesen L, Tsakanikou A, Rahiotis C, Benetti AR. Clinical and digital assessment of tooth wear. Sci Rep 2024;14:592.