Dansk forskningsnyt:

Tænderne forsømmes under hospitalsindlæggelse

Forfatterne konkluderer, at der er behov for en styrkelse af sundhedspersonalets viden om tandpleje.

Mundhygiejnen bliver ofte forsømt, mens man er indlagt på sygehuset, og det kan der ifølge en ny dansk undersøgelse være flere grunde til.

Forskere fra Odense Universitetshospital, Syddansk Universitet og Professionshøjskolen Lillebælt har gennemført et kvalitativt studie, hvor 16 patienter og 15 sygeplejersker/SOSU’er på fem forskellige hospitalsafdelinger blev interviewet om deres erfaringer med tandpleje i forbindelse med hospitalsindlæggelse. 

Interviewene var semistrukturerede med åbne spørgsmål, og der var desuden 10 dages deltagerobservation på de fem afdelinger.

Udfordringerne i forhold til oral pleje faldt i fire hovedgrupper: 
Mavefornemmelse: Nogle sygeplejersker og SOSU’er fokuserede på infektionsrisiko eller tyggeevne, mens andre ikke fandt mundhygiejnen relevant. For patienterne var mundhygiejne primært et spørgsmål om velvære.

Tandpleje glider i baggrunden: Sundhedspersonalet fandt, at der var mange andre forhold, der måtte prioriteres højere end tandpleje, og dette medførte ofte, at tandbørstningen blev forsømt flere dage i træk. Patienterne oplevede også, at personalet ikke prioriterede tandplejen.

Selvhjulpne patienter har også brug for hjælp: En del ansatte mente, at selvhjulpne patienter selv kunne passe tænderne, og de koncentrerede derfor indsatsen om de patienter, der ikke var selvhjulpne. Patienterne angav imidlertid, at de manglede energi under indlæggelsen og derfor ikke fik passet tænderne så godt som normalt. Dette gjaldt også unge og selvhjulpne.

Munden afspejler personens livsførelse: På den baggrund følte en del ansatte, at det var en indtrængen i intimsfæren at tale med patienterne om deres orale status. Andre fandt derimod, at tandpleje var en integreret del af deres professionelle arbejde. Patienterne fandt det helt naturligt, at personalet også tog sig af tænderne.

Forfatterne konkluderer, at der er behov for en styrkelse af sundhedspersonalets viden om tandpleje.

Kilder:

Rasmussen LL, Vaupell KH, Olsen ML, Nielsen C. Should oral care be about more than a gut feeling? A qualitative study investigating patients’ and healthcare professionals’ experiences. J Clin Nurs 2023;32:8126-36.