Ny viden:

Stigende antal ansigtsskader i professionel baseball

På baggrund af studiet foreslår forfatterne, at alle spillere fremover bør bære beskyttelsesbriller for at mindske risikoen for især øjenskader og skader i det periorbitale område.

KN195 Shutterstock 2218724947 Version 1

Amerikanske forskere har undersøgt forekomsten af ansigtsskader blandt spillere i den bedste professionelle baseballturnering Major League Baseball. I et retrospektivt kohortestudie fandt man, at der i perioden 1950-2022 forekom 142 ansigtsskader af så alvorlig karakter, at den ramte spiller gik glip af den næste kamp.

Det lyder ikke af meget, og incidensraten for hele perioden blev da også beregnet til kun 0,30 skader pr. 1.000 timers spil. Det viste sig imidlertid, at 59 % af skaderne skete efter 2010, og i 2012 var incidensraten hele 2,19. Alt tyder således på, at spillet i de senere år er blevet væsentligt hårdere og farligere.

83 % af skaderne var lokaliseret til den midterste tredjedel af ansigtet, og 17 % ramte den nederste tredjedel. 80 % af blødtvævsskaderne skete i øjenregionen, og 34 % af frakturerne ramte næsebenet. Frakturer af tænder og mandibel udgjorde henholdsvis 3 % og 5 %. Det var især markspillere og ”basemen”, der blev udsat for ansigtsskader.

De traditionelt mest udsatte spillere, slåere og gribere, skal bære beskyttelseshjelm under kampen; men for de øvrige spillere er det eneste obligatoriske beskyttelsesudstyr en baseballkasket. På baggrund af studiet foreslår forfatterne imidlertid, at alle spillere fremover bør bære beskyttelsesbriller for at mindske risikoen for især øjenskader og skader i det periorbitale område.

Sifuentes-Cervantes JS, Perez LI, Bravo-Liranza VM et al. Facial trauma in the major league baseball. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2024;137:476-85.