Tandlæger:

Prioritér børne- og ungdomstandplejen i finansloven

Uddan flere tandlæger og giv børne- og ungdomstandplejen et økonomisk løft. Sådan lyder opfordringerne fra Tandlægeforeningen til politikerne på Christiansborg forud for efterårets finanslovsforhandlinger.

TB2024 08 Prioriteret
Tekst: KIM ANDREASEN, FREELANCEJOURNALIST

Regeringens finanslovsforslag for 2025 er lige på trapperne. Med forslaget indledes også efterårets forhandlinger om statens budget for det kommende år.

Tandlægeforeningen opfordrer her, før forhandlingerne går i gang, til, at folketingspolitikerne afsætter flere midler til børne- og ungdomstandplejen på næste års finanslov.

– Mange kommuner er presset på kapaciteten efter udvidelsen af den veder­lagsfri tandpleje til de 18-21-årige. Kommunernes tandklinikker er stærkt underfinansieret. Vi har en tandsundhed i verdensklasse, men hvis vi skal bevare den, skal vi have ekstra midler til den kommunale tandpleje, mener Stine Brems Mørcholdt, formand for offentligt ansatte tandlæger i Tandlægeforeningen.

Uddan flere specialtandlæger

Et andet ønske fra de offentligt ansatte tandlægers formand er, at politikerne prioriterer, at der kan uddannes flere tandlæger – særligt specialtandlæger i ortodonti.

– Ventelisterne til behandling er for lange. Det kan vi ikke være bekendt. Oveni presset fra det stigende antal børn og unge oplever mange kommuner også flere brugere i omsorgs-, special- og socialtandplejen, siger Stine Brems Mørcholdt.

Hun peger på, at det særligt er sårbare mennesker, som ikke kan benytte de ­almindelige tandplejetilbud.

– Her er der brug for den tid og de kompetencer, som netop kendetegner den kommunale tandpleje. Vi har kompetencerne, men tiden er en udfordring. Vi har hårdt brug for flere kollegaer, og derfor er det vigtigt, at der bliver uddannet flere tandlæger og specialtandlæger, siger Stine Brems Mørcholdt.

Tandlægebladet har forsøgt at få en kommentar fra indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V). Hun ønskede ikke at stille op. Regeringens forslag til finansloven for det kommende kalenderår 2025 skal ifølge grundloven fremsættes senest den 1. september.