Middelhavskost kan fremme sundere gingiva

Et nyt studie viser en mulig sammenhæng mellem middelhavskost, parodontal status og systemisk inflammation.

TB2025 11 Ny Viden

En varieret kost rig på grøntsager, frugt, bælgfrugter og olivenolie ser ikke kun ud til at være god for hjertet – den kan også have betydning for gingivas sundhed. Et nyt tværsnitsstudie af 195 britiske hospitalspatienter, der er udført ved Oral & Craniofacial Sciences, Faculty of Dentistry på King’s College London (KCL), viser en mulig sammenhæng mellem middelhavskost, parodontal status og systemisk inflammation.

Resultaterne viste, at patienter, som ikke fulgte middelhavskosten, havde en tendens til mere alvorlig parodontitis – især hvis de spiste meget rødt kød. I denne gruppe fandt forskerne 
forhøjede niveauer af inflammationsmarkører, fx C-reaktivt protein. Omvendt havde patienter med en kost rig på plantebaserede fødevarer som bælgfrugter, grøntsager, frugt og olivenolie lavere niveauer af inflammationsmarkører.

Middelhavskosten, der kombinerer plantebaserede fødevarer med moderate mængder fisk, fjerkræ og mejeriprodukter, afspejler de traditionelle spisevaner i Middelhavsregionen. Forskerne fremhæver, at tidligere studier har vist substantiel evidens for, at middelhavskosten kan styrke immunforsvaret, dæmpe inflammation og nedsætte risikoen for store folkesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, neurodegenerative lidelser og visse kræftformer.

Det aktuelle studie indikerer, at en planterig middelhavskost kan spille en rolle i den helhedsorienterede håndtering af parodontitis, mens et højt indtag af rødt kød kan øge risikoen for mere fremskreden sygdom.

Da undersøgelsen er tværsnitsbaseret og bygger på et relativt begrænset antal patienter, kan 
der dog ikke drages sikre konklusioner om årsagssammenhænge. Forskerne peger derfor på behovet for større og længerevarende studier for at bekræfte og uddybe resultaterne.

Kilder:

Mainas G, Grosso G, Di Giorgio J et al. Relationship between Mediterranean diet and periodontal inflammation in a UK population: A cross-sectional study. J Periodontol 2025. [Online ahead of print].