Patienter med type 2-diabetes har større risiko for caries

T2D er en kronisk metabolisk sygdom, som globalt påvirker et stigende antal individer og er forbundet med betydelige orale komplikationer. Professor Anne Marie Lynge Pedersen svarer på spørgsmålet relateret til oversigtsartiklen.

I en ny systematisk oversigtsartikel og metaanalyse har kinesiske forskere undersøgt sammenhængen mellem forekomsten af dental caries og ændringer i saliva hos voksne patienter med type 2-diabetes (T2D).

T2D er en kronisk metabolisk sygdom, som globalt påvirker et stigende antal individer og er forbundet med betydelige orale komplikationer.

Forskerne udvalgte 98 relevante observationsstudier ud af 1981 potentielle artikler fra databaserne Pubmed/Medline, Web of Science, Embase og Cochrane. Ud af disse blev 39 studier inkluderet i den systematiske gennemgang, mens 28 blev inkluderet i metaanalysen.

Metaanalysen viste højere DMFT-indeks hos personer med T2D sammenlignet med ikke-diabetikere (difference: 2,27; CI 95 %: 1,31 til 3,22; P < 0,00001). Der blev også observeret lavere spytsekretionshastighed, lavere pH og reduceret bufferkapacitet hos personer med T2D. Der var ingen signifikant forskel på DMFT og bufferkapacitet mellem personer med henholdsvis velreguleret diabetes og dårligt reguleret diabetes.

Resultaterne af denne metaanalyse indikerer, at T2D øger risikoen for dental caries samt reducerer spytflow, spyt-pH og spyttets bufferkapacitet hos voksne, uanset om sygdommen er velreguleret eller ej.

Forfatterne til den systematiske oversigtsartikel anbefaler, at tandlæger og endokrinologer har særligt fokus på den orale sundhed hos personer med type 2-diabetes.

Spørgsmål til

Anne Marie Lynge Pedersen
Professor, Odontologisk Institut,
Københavns Universitet

1. Hvordan kan tandlæger bedst tilpasse deres forebyggelse og behandling for at adressere den øgede risiko for caries og salivære dysfunktioner hos patienter med type 2-diabetes?

Først og fremmest er det vigtigt, at tandlæger bidrager til tidlig opsporing af type 2-diabetes, dvs. sørger for at henvise patienter til udredning ved mistanke om type 2-diabetes. Den forebyggende indsats hos patienter med diagnosticeret type 2-diabetes omfatter hyppige, regelmæssige tandeftersyn/-rensning omfattende vejledning i opretholdelse af optimal mundhygiejne, kostvejledning (herunder sufficient vandindtagelse) og vejledning i rygestop for at forebygge udvikling og progression af orale sygdomme og selvsagt tidlig iværksættelse af behandling ved caries, gingivitis, parodontitis og evt. oral candidose. Hyppige tandeftersyn er særlig vigtigt hos patienter med nedsat spytsekretion, hvor rådgivning også skal have fokus på stimulation af spytsekretionen og evt. cariesforebyggende indsats med højdosis fluoridtandpasta. 

2. Hvilke specifikke metoder og teknologier anvender du i praksis til at monitorere og forbedre spytfunktion hos patienter med diabetes, og hvilke udfordringer oplever du i denne proces?

 Sialometri anvendes til diagnostik af nedsat spytsekretion, at vurdere omfanget af nedsat spytsekretion og monitorere effekten af intervention (midler til aktivering af spytsekretionen, herunder sukkerfrit tyggegummi, sukkerfri pastiller, sugetabletter, mykolytika, tygning af sprøde, vandholdige grøntsager og lindring af mundtørhedsgener, herunder mundspray, mundgel og olier).

3. Har du erfaring med samarbejde mellem tandpleje og endokrinologi for at forbedre behandlingsresultaterne for patienter med T2D, og hvilke strategier har du fundet mest effektive til at integrere tværfaglige tilgange?

Vi har en henvisningsklinik for patienter med oralmedicinske problemstillinger (som er en integreret del af den kliniske undervisning for de tandlægestuderende på kandidatdelen). Det betyder, at vi har samarbejde vedr. patienter med diabetes, som bl.a. har problemer med mundtørhed og mundslimhindeaffektioner. Men anbefalingen herfra er, at tandlæger i højere grad orienterer behandlende læge/speciallæge om de diabetes-relaterede orale sygdomme, som patienten måtte have, idet disse i nogle tilfælde kan være relateret til ringe metabolisk kontrol eller patientens medicin og derfor kræver lægefaglig håndtering. Det er i mange tilfælde helt centralt for patienten og dennes samlede sygdomshåndtering, at der etableres et sådant tværfagligt samarbejde.

Kilder:

Zhou G, Shus X, Long Y et al. Dental caries and salivary alterations in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. J Dent 2024;150:105321.