Kunstigt sødemiddel kan være giftigt for tarmen

Det nyere sødemiddel neotam blev udviklet som erstatning for aspartam i bl.a. lightsodavand, men der er begrænsede data om neotams indvirkning på tarmepitelet og den kommensale tarmmikrobiota. Læs undersøgelsen af forskere fra Bangladesh og Storbritannien.

TB2025 03 Ny Viden

Kunstige sødemidler er blevet en almindelig erstatning for sukker i kaloriefattige produkter.

Tarmens mikrobiota spiller en essentiel rolle i regulering af en række metaboliske, neurologiske og immunologiske funktioner. Nylige undersøgelser har påvist betydelige sundhedsrisici ved indtagelse af kunstige sødemidler.

Det nyere sødemiddel neotam blev udviklet som erstatning for aspartam i bl.a. lightsodavand, men der er begrænsede data om neotams indvirkning på tarmepitelet og den kommensale tarmmikrobiota.

Forskere fra Bangladesh og Storbritannien foretog derfor en undersøgelse af samspillet mellem tarmepitelets cellefunktion, tarmbakteriernes metabolisme og patogenicitet. I undersøgelsen anvendte forskerne en model af tarmepitelet (Caco-2) og bakterierne Escherichia coli og Escherichia faecalis.

Resultaterne viste, at neotam forårsagede celledød og celle­levedygtighed af tarmepitelet gennem siRNA-knockdown af T1R3-ekspression og reduceret claudin-3-celleoverflade­ekspression, hvilket medførte øget lækage af tarmepitelet, øget biofilmdannelse og adhæsions- og invasionskapacitet af E. coli og E. faecalis samt E. coli-specifik Caco-2-celledød. De neotaminducerede skadelige virkninger på tarmen blev identificeret til at have en smagsafhængig signalvej.

Forskerne konkluderer, at der er behov for bedre at forstå de molekylære mekanismer og potentielle negative sundheds­effekter for tilsætningsstoffer i fødevarer.

Kilder:

Shil A, Faria LML, Walker CA et al. The artificial sweetener neotame negatively regulates the intestinal epithelium directly through T1R3-signaling and indirectly through pathogenic changes to model gut bacteria. Front Nutr 2024:11;1366409.