Tandsundhed for alle er et politisk ansvar
Syv ud af 10 klinikker oplever dagligt eller flere gange om ugen, at patienter siger nej til den behandling, tandlægen foreslår, fordi de ikke har råd. Det skriver Torben Schønwaldt, formand for Tandlægeforeningen.

"Jeg har ikke råd.” Den besked bliver privatpraktiserende tandlæger hyppigere og hyppigere mødt med, når de anbefaler behandling til deres patienter.
Syv ud af 10 klinikker oplever dagligt eller flere gange om ugen, at patienter siger nej til den behandling, tandlægen foreslår, fordi de ikke har råd.
Det er den nedslående konklusion i en ny undersøgelse blandt 260 tandlægeklinikker, som Tandlægeforeningen har lavet. Tendensen ses på klinikker i hele landet.
Og her taler vi om patienter, der rent faktisk går til tandlægen, er blevet undersøgt og har fået et behandlingstilbud. Derudover ved vi, at en tredjedel af den voksne befolkning slet ikke har været til tandlæge inden for de seneste to år, og at der ifølge Danmarks Statistik er 350.000 voksne danskere, som selv vurderer, at de har et ”uopfyldt tandlægebehov”, fordi de ikke har råd til at besøge tandlægen.
Tallene giver grund til bekymring. Som tandlæger ved vi, at tandsygdom og infektion i munden kan få frit løb og udvikle sig til større tandproblemer, hvis det ikke bliver behandlet. Det går ud over den almene sundhed, det går ud over livskvaliteten, og det er socialt stigmatiserende.
Som tandlæger får vi tit skudt i skoene, at vores priser er urimeligt høje
Som tandlæger får vi tit skudt i skoene, at vores priser er urimeligt høje, og at det er årsagen til, at nogle borgere ikke har råd. Det hører vi også med jævne mellemrum fra politikerne på Christiansborg.
Men det argument klinger på mange måder hult og grænser til ansvarsforflygtigelse.
For det første er det en politisk beslutning, at patienterne selv skal betale for tandlægebesøget i Danmark, mens det er gratis at gå til lægen.
For det andet er det selvsamme politikere, som over de seneste tre årtier har ladet egenbetalingen for patienter stige fra 60 til knap 85 % og har fastlåst den samlede økonomiske ramme til tandpleje på samme niveau som for 15 år siden.
Det er sket uden hensyntagen til, at der er kommet mange flere behandlingskrævende ældre og folk med kroniske sygdomme, som også påvirker deres sundhed i munden.
Det er et godt sted at starte, når politikerne forhåbentligt inden længe gør alvor af løfterne om en ny aftale for voksentandplejen: At gøre noget ved den høje egenbetaling og justere den samlede økonomiske ramme, så det rent faktisk matcher den demografiske udvikling og behandlingsbehovet hos danskerne.
Som tandlæger og sundhedsprofessionelle tager vi ansvaret for at sikre, at patienterne får en behandling i verdensklasse på vores klinikker. Men det er og bliver et politisk ansvar at sikre, at alle danskere også har råd til det.