Kost, diabetes mellitus og parodontal inflammation

Oversigtsartikel Dato: 19.12.2016

Nærværende artikel præsenterer en oversigt over den foreliggende viden om kostens betydning for diabetes mellitus (DM) og parodontal inflammation.

Der er i vekslende grad dokumentation for sammenhænge mellem kost, DM og marginal parodontitis (MP).

Med baggrund i forøget viden om kostens betydning for udviklingen af henholdsvis DM og parodontal inflammation bør tandlæger også rådgive om kost for derigennem at styrke behandlingen af patienter med MP og DM.

Klinisk relevans:

Følgende kostråd kan og bør inddrages i behandlingen af MP:

• Det daglige kalorieindtag bør ikke overstige 30 kcal pr. kg kropsvægt.
• Spis varieret for at få essentielle vitaminer og mineraler.
• Spis flerumættede fedtsyrer fra fisk, nødder og planteolier.
• Begræns indtaget af mættede fedtsyrer.
• Spis langsomme kulhydrater fra grøntsager og grove kornprodukter.
• Begræns indtaget af sukker og hurtige kulhydrater fra frugt.

Diet, diabetes mellitus and periodontal inflammation
Increasing evidence has suggested an association between diet, diabetes mellitus and periodontal disease. Dietary modulations of the inflammatory pathways are likely to both influence the production of advanced glycation end products, periodontal inflammation and thus tissue degradation, but distinct mechanisms remain to be defined. The present article gives an overview of the evidence linking selected nutrients with diabetes mellitus and periodontal disease. A diet containing little carbohydrates is helpful in the management of diabetes mellitus. Supplementation of antioxidants and polyunsaturated fatty acids appears to provide additional benefits to the resolution of the periodontal inflammation following periodontal treatment. This calls for increased focus from dentists on dietary modulation of the inflammatory pathways in the treatment and prevention of periodontitis and to some extent comorbidities such as diabetes mellitus.