Fokusartikel:

Vigtighed af søvn for sundhed og sygdom

ABSTRACT

Søvn
Fokusartikel Dato: 23.03.2021

Søvn-vågen- og døgnrytmeregulering er integreret i to-proces-model.

De interagerer kontinuerligt og skal justeres for at få optimal søvn.

Disse processer er afgørende for at opnå optimal søvn og relaterede funktioner: rensning af hjernen, hukommelseskonsolidering, hjerne- og kropsgendannelse og struktur inklusive modulering af immunsystemet.

Ændringer af en eller begge processer kan resultere i en række søvnforstyrrelser eller søvnsygdomme.

Disse funktioner er følsomme over for ændringer i livsstil, sygdomme inklusive søvnforstyrrelser.

Klinisk relevans:

Døgnrytme- og søvn-vågen-reguleringen kan beskrives ved en såkaldt to-proces-model. I denne model integreres to hovedkomponenter: 1) Den døgnrytmeregulerende proces og 2) den homeostatiske proces, som skal være korrekt synkroniserede for optimal søvn. • Søvn-vågen-reguleringen sker i et komplekst samspil primært med involvering af hjernestammen, hypothalamus, thalamus og den basale forhjerne. • Forstyrrelser i den normale søvn- og døgnrytme kan give anledning til mentale, helbredsmæssige problemer. • En række sygdomme – herunder søvnsygdomme – påvirker den normale søvn og hermed dagfunktion. • Søvnen har stor indflydelse på sundhed og indvirkning på livskvalitet.