ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Originalartikel:

En opfølgende undersøgelse efter kæbeledsartroskopi

ABSTRACT

Originalartikel Dato: 08.11.2021

Baggrund

Kæbeledsartroskopi er en kirurgisk procedure, som kan anvendes til diagnostik og behandling af visse temporomandibulære dysfunktioner. Effekten af kæbeledsartroskopi er kontroversiel.

Materiale og metode

Nærværende retrospektive undersøgelse er baseret på journalmateriale fra patienter, som fik foretaget kæbeledsartroskopi på Kæbekirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, i perioden 1. januar 2017 til 30. juni 2021. Et standardiseret skema blev anvendt til registrering af diagnose, smerte, smertestillende medicin, gabeevne, knæk, komplikationer og tilfredshed. Patienterne blev efterfølgende indkaldt til en opfølgende kontrol.

Resultater

Der blev i alt foretaget 28 kæbeledsartroskopier på 25 patienter (tre mænd og 22 kvinder) med en gennemsnitsalder på 34 år (17-71 år). Patienterne havde fået stillet diagnoserne anterior diskusdisplacering med og uden reduktion. Smerteintensiteten faldt statistisk signifikant efter kæbeledsartroskopi (P < 0,0001). Ligeledes blev gabeevne statistisk signifikant forøget efter kæbeledsartroskopi hos patienter med anterior diskusdisplacering uden reduktion (P < 0,0001). Der blev ikke registreret nogen komplikationer.

Konklusion

Kæbeledsartroskopi er en god procedure til diagnostik og behandling af visse temporomandibulære dysfunktioner, når konserverende behandling har ingen eller minimal effekt. Proceduren kan reducere smerteintensiteten, forøge gabeevnen og eliminere knæk.

Klinisk relevans

Tandlæger bliver ofte konsulteret af patienter med smerter, nedsat gabeevne og knæk fra kæbeleddet. Kæbeledsartroskopi er en mindre kirurgisk, diagnostisk procedure, som kan kombineres med artrocentese og eventuel injektion af glukokortikosteroid i kæbeleddet. Henvisning til en Kæbekirurgisk Afdeling med henblik på yderligere diagnostik og behandling af temporomandibulære dysfunktioner kan foretages, såfremt en patient ikke responderer på konserverende behandling.