Ny viden:

Stor variation i engelske tandlægers ordination af antibiotika

Antibiotika
Foto: Shutterstock

Engelske tandlæger er ansvarlige for ca. 10 % af landets ordinationer af antibiotika; men en ny undersøgelse har påvist, at der er stor variation i tandlægernes ordinationsmønster.

I en undersøgelse fra de to nordligste regioner i England (Cumbria og North East) varierede antallet af recepter pr. 1.000 indbyggere på de enkelte klinikker fra 0,02 til 16,6. Nærmere analyse afslørede, at der blev ordineret flere antibiotika i de fattigste områder, hvor behandlingsbehovet desuden var størst. Topscoreren blandt de lokale kommuner var således Middlesbrough, som er den sjettefattigste kommune i hele England, med 7,02 recepter pr. 1.000 indbyggere.

Forfatterne anerkender, at der i fattige områder med ubehandlet caries kan være flere tilfælde af abscesser, som kan berettige ordination af antibiotika; men der er ingen faglig grund til den enorme variation, som undersøgelsen afdækker. Forfatterne anbefaler derfor en målrettet pædagogisk indsats over for de tandlæger, der har et meget afvigende ordinationsmønster.

Bird L, Landes D, Robson T et al. Higher antibiotic prescribing propensity of dentists in deprived areas and those with greater access to care in the North East and Cumbria, UK. Br Dent J 2018;225:517-24.