Dukker hjælper børn med tandlægeskræk
Den hvide tøjdukke får tegnet et hjerte på venstre bryst, der med ujævne streger viser, at det hamrer derudad.
En sort streg over halsen symboliserer kvælningsfølelse, blå zigzagstreger langs armene illustrerer kuldegysninger, mens sorte opspilede øjne, lyseblå tårer og en neadgående sort bue som mund taler sit tydelige sprog.
Med 20 farvetusser og en hvid tøjdukke i hånden blev 10 børn mellem syv og 11 år, der alle var betydeligt angste for tandbehandling, opfordret til at tegne deres angste tanker og kropslige følelser på en såkaldt Kiwanisdukke.
Imens fik de kognitiv adfærdsterapi af en tandlæge, der var uddannet heri.
Undersøgelsen blev udført af norske forskere, som ville undersøge, hvorvidt Kiwanisdukker kunne bruges til at få børn med angst for tandbehandlinger til at visualisere og konkretisere deres angst, så tandplejepersonalet kan forstå den indre kamp, barnet kæmper, når det ligger i tandlægestolen.
Inden undersøgelsen blev børnenes angst målt til at være moderat til alvorlig.
Men efter dukkehjælpen, den kognitive adfærdsterapi og gennemsnitlig 5,5 tandbehandlinger, som bl.a. var klinisk undersøgelse, ekstraktion, fissurforsegling og bedøvelse, var angsten hos samtlige børn dæmpet til under moderat.
Efter behandlingerne tegnede børnene på den anden side af Kiwanisdukken, og her var tegningerne præget af positive kropslige ændringer som fx en glad mund, grønne i stedet for sorte øjne og ingen tårer.