Leder:

Lad os modernisere, afbureaukratisere og fremtidssikre voksentandplejen

Vi skal tage et opgør med bureaukratiet i voksentandplejen, der stjæler vores tid fra patienterne. Derfor skal patienttilskuddet ikke længere være bundet op på den enkelte tandlæges kontrolstatistik. Det skriver Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen.

Susanne Kleist 2
Tekst: Susanne Kleist

I sensommeren var jeg heldig at møde mange af jer til et af Tandlægeforeningens medlemsmøder. Det var meget opløftende at møde så engagerede kolleger, og jeg satte særligt pris på det denne gang, fordi det var mine sidste medlemsmøder som formand for Tandlægeforeningen.

Et af mine vigtigste budskaber var behovet for at modernisere, afbureaukratisere og fremtidssikre voksentandplejen, og at Tandtænketanken, som Tandlægeforeningen nedsatte sidste år, har 35 stærke og konkrete bud på hvordan.

Tænketankens anbefalinger er blevet ekstra aktuelle, da regeringen, ifølge vores kilder, vil indkalde til politiske forhandlinger om en ny model for voksentandplejen inden årets udgang. Og denne gang skulle den være god nok. Vi arbejder som altid på mange planer for at få maksimal indflydelse på forhandlingerne.

Lad mig derfor fremhæve en række af tænketankens forslag, som både kan gøre vores hverdag på klinikken nemmere og løfte patienternes sundhed.

Tandplejen skal have en større plads i sundhedsvæsenet. Viden om sammenhængen mellem oral sundhed og almen sundhed skal udbredes, og vi skal have et tættere samarbejde med lægerne. Vi skal have nedsat et overenskomstforum, så den aftale/overenskomst, vi arbejder under, afspejler virkelighedens moderne tandpleje. Og så skal tandlægen på sundhedskortet. Både for at forebygge dropout, og for at vi hurtigt kan få et overblik over, hvilke tilskud patienten er berettiget til.

Vi skal tage et opgør med bureaukratiet i voksentandplejen, der stjæler vores tid fra patienterne. Derfor skal patienttilskuddet ikke længere være bundet op på den enkelte tandlæges kontrolstatistik. Og tilskudssystemet skal forenkles, så vi fx sammenlægger omsorgs-, social- og specialtandplejen til ét tandplejetilbud.

Jeg håber, at du vil bakke op om kampagnen

Det skal være attraktivt for unge privatpraktiserende tandlæger at etablere sig i yderområder med tandlægemangel. Derfor foreslår tænketanken, at man undersøger muligheden for at give et tilskud til dem, der gerne vil etablere en tandlægepraksis i sundhedshuse i yderområder.

Vi skal gøre op med uligheden i brugen af voksentandplejen. Alle, der er omfattet af voksentandplejen, skal derfor tilbydes en årlig undersøgelse, individuel forebyggende ydelse og almindelig tandrensning. Det vil motivere flere til at gå til tandlæge og øge forebyggelse fremfor behandling.

Vi skal gøre mere for patienter, der er særligt udsatte. Det er på høje tid, at pensionister med medicinkort også får tilskud til røntgenundersøgelse og bedøvelse, og god mundhygiejne skal opprioriteres på hospitalerne, så vi forebygger infektioner. Tænketanken foreslår også en ny pulje til patienter med kroniske sygdomme eller lidelser, der påvirker tandsundheden. Og så skal egenbetalingen til patienter på kontanthjælp helt fjernes. 

Du kan læse alle tænketankens forslag på Tdlnet.dk og Tandlægeforeningen.dk. Og så vil du i den kommende tid også støde på flere af forslagene på vores sociale medier. Vi gennemfører nemlig en kampagne forud for de forventede politiske forhandlinger.

Jeg håber, du vil bakke op om kampagnen, så vi kan udnytte det momentum, der er lige nu for at få indflydelse på fremtidens voksentandpleje til gavn for os og vores patienter.