Internationalt forskningsnyt:

God prognose for zirkoniaimplantater uanset længde og diameter

Professor, Dr. Odont., Asbjørn Jokstad kommenterer ny systematisk oversigt udarbejdet af en forskergruppe fra Malmö Universitet.

Zirkoniaimplantater har i de senere år vundet stigende udbredelse som et alternativ til titaniumimplantater. Zirkonia er sammenligneligt med titanium med hensyn til mekaniske og biologiske egenskaber 
samt osseointegration.

En forskergruppe fra Malmö Universitet har i en systematisk oversigt vurderet overlevelsesraten for zirkoniaimplantater med forskellige udformninger. Oversigten er baseret på fire ikke-randomiserede kliniske studier med lav til moderat risiko for bias. I studierne indgik i alt 902 enkelttandsimplantater fordelt på 438 patienter. 894 af implantaterne kunne observeres i fem år. 

Overlevelsesraten i studierne lå fra 95 % til 98,4 %. Der var ikke signifikant forskel på overlevelsesraten for implantater med længderne 8 mm, 10 mm, 12 mm og 14 mm. Heller ikke implantaternes diameter (4,0 mm, 4,5 mm eller 5,5 mm) havde nogen betydning for overlevelsesraten. Til gengæld havde ruheden en betydning, idet implantater med syreætsede overflader og en Ra-værdi på 1,16 µm havde bedre overlevelse end implantater, der var coatet med bioaktivt keram og havde en Ra-værdi på 0,9 µm. 

Forfatterne betegner de kliniske resultater med zirkoniaimplantater med de nævnte længder og diametre som lovende. De anfører desuden, at zirkoniaimplantater med syreætsede overflader bør foretrækkes.

Overlevelsesraten i studierne lå fra 95 % til 98,4 %

kommentar:

Professor, Dr. Odont., Asbjørn Jokstad
Universitet i Tromsø, Norge

– Forfatterne har udført et imponerende arbejde med at finde artikler, som beskriver kliniske studier om betydningen af udformning og overfladebehandling af tandimplantater fremstillet i zirkoniumdioxid. Siden 2004 har der været 96 forskellige systemer på markedet, hvoraf ca. en tredjedel er kommercielt tilgængelige i dag. Oversigtsartiklen er udformet i overensstemmelse med gældende retningslinjer, og der præsenteres desuden udførlige detaljer fra 27 kliniske studier. Trods dette kan konklusionerne diskuteres, da konfundering er vurderet som kritisk for 23 studier og moderat for de fire tilbageværende. Den første af disse er forfattet af familievirksomheden, som producerede implantaterne (Ceraroot), hvilket ikke bliver deklareret i artiklen. De fleste ville nok definere dette forhold som en interessekonflikt. De tre næste artikler beskriver et implantatsystem fra VITA i Tyskland, som under IDS-messen i 2023 oplyste, at de har afsluttet al produktion af zirkoniumdioxid-tandimplantater.

Konklusionen ”Promising 5-year clinical outcomes” er i overensstemmelse med konklusionen fra den seneste ITIkonsensuskonference i 2023. Derimod er udsagnet ”acid-etched roughened implant surface may be preferable” kun i ringe grad begrundet i de data, der præsenteres i denne oversigtsartikel.