Okklusale og funktionelle bivirkninger ved mandibelfremførende tandbøjler hos voksne patienter med obstruktiv søvnapnø
MAD bør kun fremstilles på baggrund af forudgående søvnundersøgelse og grundig diagnostik af de dento-kraniofaciale forhold efterfulgt af fagkyndig fremstilling og kontrol af MAD for derved at mindske bivirkninger og opnå optimal effekt.
Obstruktiv søvnapnø (OSA) er en af de hyppigste søvnrelaterede respirationsforstyrrelser og kan medføre dagtræthed og søvnanfald, som kan påvirke hverdagsaktiviteter og trafiksikkerhed.
Standardbehandlingen af voksne med OSA er Continuous Positive Airway Pressure (CPAP), men på rette indikation kan mild til moderat OSA behandles med en aftagelig mandibelfremførende tandbøjle (MAD).
MAD er en aktiv bøjle, som er den samme type bøjle, der kan anvendes til ortodontisk behandling af børn og voksne.
Den ønskede virkning, som MAD har i ortodontisk øjemed, vil ofte være en bivirkning, når MAD anvendes til voksne patienter med OSA.
Formålet med nærværende artikel er at beskrive de okklusale og funktionelle bivirkninger efter MAD-behandling hos voksne OSA-patienter.
Artiklen er baseret på tidligere publiceret faglitteratur omhandlende MAD-behandling af voksne OSA-patienter.
Korttidsbivirkninger efter MAD kan være ubehag i tænder og tandkød, ømhed i kæbeled og tyggemuskler, forbigående kæbeledslyde, mundtørhed eller øget spytsekretion.
Langtidsbivirkninger kan være formindsket horisontalt og vertikalt overbid, bagudrotation af mandiblen, forøget ansigtshøjde, udvikling af mesial molarokklusion og reduktion i antallet af tandkontakter.
MAD bør kun fremstilles på baggrund af forudgående søvnundersøgelse og grundig diagnostik af de dento-kraniofaciale forhold efterfulgt af fagkyndig fremstilling og kontrol af MAD for derved at mindske bivirkninger og opnå optimal effekt.
Klinisk relevans:
Obstruktiv søvnapnø (OSA) er en af de hyppigste søvnrelaterede respirationsforstyrrelser hos voksne, og OSA-patienter med mild til moderat OSA kan behandles med en mandibelfremførende tandbøjle (MAD). Men da MAD er en aktiv bøjle, vil der ofte forekomme bivirkninger. For at undgå alvorlige bivirkninger og opnå optimal effekt af MAD skal der laves en grundig diagnostik af de dento-kranio-faciale forhold efterfulgt af fagkyndig fremstilling og kontrol af MAD. Derfor bør det primært være tandlæger med speciel uddannelse i og erfaring med diagnostik og behandling med bøjler eller tandlæger i samarbejde med sådanne, der har ansvaret for MAD-behandling af OSA sammen med den henvisende speciallæge.