Øget fokus på gingivitis hos børn kan nedsætte risiko for alvorlig sygdom senere i livet
Et nyt dansk forskningsstudie bekræfter antagelsen om sammenhæng mellem dårlig tandsundhed i barndommen og udvikling af hjerte-kar-sygdom som voksen. Forsker bag studiet hæfter sig særligt ved de tilfælde, hvor gingivitis spiller en rolle.
Danskere, der i barndommen har haft dårlig tandsundhed med mange huller eller gingivitis, har som voksne højere risiko for udvikling af hjertestop, stroke og iskæmisk hjerte-kar-sygdom.
Det bekræfter et tre år langt forskningsstudie med udgangspunkt i indsamlet data fra Sundhedsstyrelsens Centrale Odontologiske Register og Landspatientsregisteret. En halv million danskere, eller mere præcist 568.677 personer, født mellem 1963 og 1972 deltager i undersøgelsen. Danskerne er blevet fulgt frem til 2018, hvor de er mellem 46 og 55 år gamle.
Studiet er det hidtil største af sin art.
Ifølge en af forskerne bag studiet, ph.d. ved Odontologisk Institut på Københavns Universitet, Nikoline Nygaard, er det særligt interessant at se på sammenhængen mellem hele spektret af gingivitis og forekomsten af hjerte-kar-sygdomme senere i livet:
– I børnetandplejen fylder forebyggelse af caries forholdsvis meget sammenlignet med opmærksomheden på gingivitis. Dette giver mening historisk set, da caries hos børn især tidligere har været et kæmpe problem. I dag er vores forebyggelse og behandling af caries så god, at det måske kan give mening at begynde at se mere på gingivitis, da det tilsyneladende spiller en stor rolle i forhold til udvikling af sygdom senere i livet.
– Dét finder vi som forskere meget interessant, siger Nikoline Nygaard.
Fascinerende sammenhæng
Ifølge studiet viser det sig, at piger med gingivitis som børn har 43 % øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom som voksne. Mens tallet blandt drenge er 33 %.
Hvad forskellen blandt piger og drenge skyldes, er forskerne ikke helt sikre på. Ifølge Nikoline Nygaard kan det dog hænge sammen med, at gingivitis rent medicinsk er en inflammationstilstand, og at kvinder ifølge tidligere forskning har en kraftigere respons på inflammation i kroppen, end mænd har.
Kigger man på sammenhængen mellem caries og hjerte-kar-sygdomme, har børn med flere end 17 huller i tænderne i barndommen også markant højere risiko for at blive ramt af hjerte-kar-sygdom som voksne:
Mænds risiko for stroke er 52 % forhøjet, 23 % forhøjet for hjertestop og 21 % forhøjet for iskæmisk hjertesygdom.
Kvinder har henholdsvis 48 % forøget risiko for stroke, 59 % forhøjet risiko for hjertestop og 33 % højere risiko for iskæmisk hjertesygdom.
– Jeg tænker, at det er en ret stor risikoforøgelse og i relation til noget, som den brede befolkning formentlig tænker meget lidt over. At vi kan finde risikoen for senere i livet at udvikle hjerte-kar-sygdom bare ved at se på børns tænder, er meget fascinerende, siger forskeren.
Bedre tandsundhed
Forskeren peger selv på det faktum, at den generelle tandsundhed i befolkningen er væsentligt forbedret, siden undersøgelsens data blev indsamlet tilbage i 1980’erne og 1990’erne. Og at 17 huller i tænderne i dag er en sjældenhed.
Men, understreger hun, det bør ikke forklejne undersøgelsens konklusion:
– Vi ved, at mellem 10-20 % af børnene står for 80 % af sygdomme i munden. Og nu, hvor vi kan dokumentere, at dårlig tandsundhed i barndommen øger risikoen for hjerte-kar-sygdom senere i livet, kan der måske være et potentiale i at se på initiativer til at målrette en intensiveret tandlægebehandling til denne gruppe for at reducere deres risiko.
Ny forskning på vej
Forskningsstudiet om børns tandsundhed i relation til udvikling af hjerte-kar-sygdom bliver offentliggjort til januar. Samtidig forventes endnu et studie på baggrund af samme data afsluttet: Nemlig sammenhængen mellem børns tandsundhed og udvikling af type 2-diabetes senere i livet.