Detaljen:

Ventetiden værd

PLUS1 har i samarbejde med Smil Igen Fonden taget initiativ til ”Tændernes Dag”, hvor udsatte borgere kan få gratis tandbehandling på fire klinikker i Storkøbenhavn.

Tb2024 02 Detaljen
Tekst: Anne Burlund

Klokken er 8.30, da Wafaa Khanjer indfinder sig i venteværelset hos tandklinikken PLUS1 i shoppingcentret Field’s i København. Efter en barndom og ungdom i Irak med krig tæt inde på livet, har hun udviklet PTSD og er derfor på førtidspension. Pengene er små, og hver krone skal vendes. Så selvom hun igennem flere måneder har haft ondt i en kindtand, står tandlægebesøg ikke øverst på listen. 

Det er netop for at hjælpe mennesker som Wafaa, at PLUS1 i samarbejde med Smil Igen Fonden har taget initiativ til ”Tændernes Dag”, hvor udsatte borgere kan få gratis tandbehandling på fire klinikker i Storkøbenhavn. 
Behandlerne laver en indledende undersøgelse og prioriterer, at patienten bliver smertefri og har en god tandfunktion frem for æstetik. Man kan ikke bestille tid, men kommer til efter først til mølle-princippet. Og selvom Wafaa nu sidder i venteværelset på 4. time, er det ifølge hende selv ventetiden værd.

Kl. 13 kan hun endelig tage plads i tandlægestolen. Hun får lavet en tandrensning og en midlertidig fyldning i den kindtand, der har givet stærke smerter. Hendes PTSD betyder, at hun får flashback og angst og derfor har svært ved at ligge fladt ned i en tandlægestol. Tandlægen er ifølge Wafaa heldigvis meget forstående og udfører behandlingen, mens hun sidder delvist op. Wafaa får besked på, at behandlingen skal følges op hos hendes egen tandlæge. Hun ved ikke, hvordan hun skal få råd. Hun ville gerne søge om økonomisk hjælp til tandbehandling i kommunen, men det er en langvarig proces, hun har svært ved at overskue.

Hun går dog fra klinikken med en taknemmelighed over, at hun – for nu – ikke længere har smerter.