Ny teknik kan revolutionere køns­bestemmelse i arkæologi og retsmedicin

En helt ny tilgang til bestemmelse af biologisk køn ved hjælp af menneskelig tandemalje kan gøre kønsidentifikationen i arkæologi og retsmedicin nemmere og mere præcis.

TB2025 Dansk Forskningsnyt

En helt ny tilgang til bestemmelse af biologisk køn ved hjælp af menneskelig tandemalje kan gøre kønsidentifikationen i arkæologi og retsmedicin nemmere og mere præcis.

Det viser resultaterne fra et forskningsprojekt på Københavns Universitet med deltagelse fra bl.a. Odontologisk Institut og Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research. Her har en gruppe forskere udviklet et strømlinet workflow baseret på massespektrometri (MS) til bestemmelse af biologisk køn ved hjælp af tandemalje. Emalje er særligt velegnet til kønsbestemmelse, da det bevarer proteiner under ekstreme forhold og giver en robust platform til analyse af fortidens populationer. Til kønsbestemmelsen analyseres to tandemaljespecifikke amelogeninproteiner, AMELX og AMELY, der stammer fra gener på henholdsvis X- og Y-kromosomet.

Metoden anvender en minimalt invasiv prøveudtagning ved syreætsning kombineret med hurtig online væskekromatografi (LC) koblet til MS-analysen. Denne proces kobles til en automatiseret computeranalyse, som giver præcis og effektiv identifikation og kvantitering af specifikke proteinmolekyler i komplekse prøver. Det gør det muligt at analysere 200 prøver om dagen med høj kvantitativ præcision, hvilket sikrer pålidelig identifikation af både mænd og kvinder.

Forskerne har også udviklet en dataanalyse-pipeline og integreret den i en Shiny-grænseflade for nem brug. Metoden blev først udviklet og optimeret ved brug af tænder fra nulevende og derefter valideret på et uafhængigt sæt mælketænder med kendt køn. Til sidst blev analysen anvendt med succes på arkæologisk materiale, hvilket muliggjorde analysen af over 300 individer. Sammenlignet med konventionelle LC/MS-baserede metoder til bestemmelse af køn gør metoden det muligt at gennemføre MS-analyse 10 gange hurtigere.

Kilder:

Koenig C, Bortel P, Paterson RS, Rendl B, Madupe PP, Troché GB, Hermann NV, Martínez de Pinillos M, Martinón-Torres M, Mularczyk S, Jørkov MLS, Gerner C, Kanz F, Martinez-Val A, Cappellini E, and Olsen JV. Automated high-throughput biological sex identification from archeological human dental enamel using targeted proteomics. J Proteome Res 2024;23: 5107-21.